Katjeswilg : zilveren dotjes in een vaas

Toen ik gister langs een kwekerij liep, zag ik op de oprit een stapel met allerlei gesnoeide takken liggen. In het felle licht van de middagzon schenen de zilveren knoppen van de katjeswilg mij tegemoet. Wat een buitenkans! Ik mocht wat takken meenemen en nu siert een volle vaas met prachtige wilgenkatjes mijn woonkamer.

Soorten wilgen

Er zijn veel soorten wilgen: knotwilgen, treurwilgen, kronkelwilgen en wilgen op stam. Alle wilgen groeien graag het liefst op vochtige grond. De knotwilgen in het Hollandse landschap zijn wel mijn favoriet, niet voor niets staan er veel in mijn tuin langs de sloot! Ik heb ook nog wel wat andere soorten staan, maar de katjeswilg had ik nog niet.

Behalve de in bloei staande takken die ik meenam voor in de vaas, heb ik nu ook wat dikkere takken in de grond gezet (een tak van ca. 50 cm 2/3 onder de grond, 1/3 erboven) om te stekken. Wilgen groeien makkelijk en snel dus ik hoop dat het lukt! Ik hou jullie op de hoogte.

Katjeswilgen

De wilgen die bloeien met katjes zijn toch wel het mooist van alle wilgen als het gaat om de bloei. Ze verschijnen vroeg in het voorjaar en als je de bolletjes aanraakt, snap je waar de naam vandaag komt. Superzacht voelt het, het lijkt wel stof! Of beter gezegd: het lijkt wel de zachte vacht van een klein katje.

Ook van de katjeswilgen, bestaan verschillende soorten”: van de kronkelige Waterwilg Salix ‘Curly Locks’ tot de Salix gracilistyla ‘Melanostachys’  met met heel donker paarse, bijna zwarte katjes. Welke soort ik nu heb gevonden langs de weg, weet ik jammer genoeg niet. Maar de katjes zijn echt megagroot! Wel 1 cm en mooi vol, rond en zilver van kleur.

Alle wilgen groeien graag op vochtige grond. Heb je een wilgje op stam met wilgenkatjes ? Knip dan na de bloei alle oude takken helemaal terug. Al snel groeien er nieuwe takken die volgend voorjaar opnieuw bloeien!

Meer struik dan boom

specht-wilgentakEen echte katwilg is eigenlijk meer een wilgenstruik dan een wilgenboom en wordt dan ook niet geknot, maar vaak elk jaar tot op de grond afgehakt waardoor er jaarlijks een nieuwe massa aan lange buigzame wilgentenen groeien. Deze zijn dan ideaal voor het vlechten van manden, schuttingen of andere dingen. Wat dacht je van deze specht? Superleuk.

Deze en nog meer geweldige ideeën over wat mensen zoal met wilgentakken doen vind je op pinterest.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

 

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.