kivietsbloemen-binnen-tuinblog

Kievitsbloemen: mooi op je vensterbank

Idee: Kievitsbloemen binnen

Ja, ze zijn natuurlijk voor in je tuin bedoeld, als terugkerend bolgewas. Maar bij mij staan er nu een paar in de vensterbank, kievitsbloemen (Fritillaria meleagris). Een supermooi luchtig plantje met prachtige paars-witte bloemen en grasachtig blad dat ik op deze manier veel beter kan bewonderen dan wanneer ze ergens achter in de tuin staan. Daar vallen ze toch minder op.

Paars-wit schaakbord

kivietsbloem

Best bijzonder het vierkante patroon van de kievitsbloem. Met een beetje fantasie lijkt het op een schaakbord. En het heeft met die ‘stippels‘, zoals andere mensen ze weer noemen, ook wel wat weg van een kievits-ei, vandaar de naam.

Van de kievitsbloemen is 90% paarsachtig, slechts 10% is wit of roze. Ook bij de potjes die ik van de week kocht was de verdeling zo. En die combinatie is precies goed.

Kievitsbloemen worden zowel als bol en als bloeiende plant verkocht. De bollen plant je in oktober en november buiten. Ze bloeien dan vanaf half tot eind april. Zet ze op een vruchtbare, niet te natte grond. Ze houden ook van zon maar niet teveel!

De bloeiende bollen in potjes kun je vanaf begin maart dus al in de tuincentra of bijvoorbeeld online vinden.

 

Zeldzaam en beschermd

akker-kivietsbloemen

Als kievitsbloemen het naar hun zin hebben kunnen ze in grote getale verwilderen. Schijnt. Als ik over 5 jaar nog blog zal ik jullie laten weten of dat inderdaad zo is en of mijn tuin dan ook vol staat met kievitsbloemen. Eerlijk gezegd, ik verwacht het niet. De plant lijkt geen makkelijke namelijk.

En ook in het wild, daar waar ze vroeger weides vol bevolkten is dat door de zware bemesting een zeldzaamheid geworden. Ze zijn dan ook terecht beschermd.

Maar ………er zijn plekken waar mensen zich met hart en ziel inzetten om deze bloem toch weer plek te geven. Kijk eens naar deze akker op de foto hiernaast: wat een plaatje! (bron: natuur-natuurlijk).

Kievitsbloemen buiten herplanten

kivietsbloem-tuinblogNatuurlijk, buiten in weiden en op akkers in grote getale zijn ze natuurlijk het allermooist, maar bij gebrek daaraan vind ik ze op mijn vensterbank nu ook goed staan.

Als je net als ik in het tuincentrum ook de verleiding niet kan weerstaan en je schaft er wat aan: zorg wel dat de plant vochtig blijft; tegen uitdroging zijn de bolletjes niet bestand!

Zodra het moois er vanaf is, en alles is uitgebloeid herplant ik ze straks alsnog ergens in de tuin. Ik ga het gewoon toch proberen …..moet ik volgend jaar wel alsnog naar buiten om de bloemen te bewonderen 🙂

Hopelijk gaan ze ’t doen!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger