pioenroos

Dromen van pioenrozen

3-pioenroos-tuinblogger-roze- vaasElk jaar had het lokale groentewinkeltje even verderop prachtige roze pioenrozen voor maar een week of twee in het assortiment. Ik hield de handgeschreven aanbiedingen op het krijtbord langs de weg dus altijd goed in de gaten om ze niet te missen. Want een jaar zonder pioenrozen in huis kan echt niet!

Helaas stopte de verkoop en drie jaar geleden en besloot ik ze zelf te gaan planten in mijn tuin. De afgelopen twee jaren alleen geen bloem gezien dus dit jaar keek ik reikhalzend uit of er dit jaar wel iets zou gebeuren. En ja! Na drie jaar zijn het nu grote struiken met eindelijk volop knoppen erin. Dus dit jaar niet langer dromen van pioenrozen, maar genieten van pioenrozen uit eigen tuin!

Zijscheuten weghalen?

Op de stengels die uitkomen zaten soms wel 4 knoppen. Moet je die nu weghalen of niet? Op internet las ik tegenstrijdige berichten. Omdat ik drie struiken heb, heb ik daarom een klein experiment gedaan. Op een struik heb ik alles laten zitten, op de tweede maximaal 2 knoppen en op de eerste een paar enkele knoppen laten zitten. Ging me wel een beetje aan ’t hart die knoppen – na drie jaren wachten –  eruit te halen. Maar ja het einddoel is natuurlijk wel mooie grote roze bloemen. En we gaan zien welke struik dat nu het beste gaat doen. Ik laat het t.z.t. weten.

ps de mieren die je op de foto ziet, komen af op de suiker op de knop van de pioenroos maar doen voor de rest niet.

Mijn favoriet : Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’

Pioenrozen (Paeonia) zijn makkelijke en langbloeiende planten voor de tuin, maar ze worden dus ook heel veel als snijbloem gebruikt en in huis in een vaas gezet. Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten in allerlei kleuren (wit, roze, rood, geel) en vormen (enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen)!


Ik hou van de grote zachtroze gevulde bloemen. Sjiek en voor mijn gevoel zo heerlijk Engels. De Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt‘ is dan ook degene die ik elk jaar in huis haal. En dat is naar mijn idee ook wel vaak degene die je in supermarkten bij de bloemenafdeling vindt. Maar dit jaar heb ik ze dus zelf. Alleen ik denk dat ik ze toch op de struiken laat staan. Dan ga ik er wel naast zitten als ik pauze heb met een kopje koffie. En heb ik zo nog langer plezier van dan wanneer ik ze in een vaas zet.

Plek en verzorging

Koop je een pioenroos voor in je tuin zoek dan een plek met veel zon. Zorg voor een goed drainerende grond want pioenen kunnen erg slecht tegen natte voeten. Plant de pioenroos vooral niet te diep. De bovenste ‘ogen’ moeten nét onder het grondoppervlak zitten. Als je er meer plant, zorg dan voor voldoende ruimte (reserveer 0,75 tot 1 m2 per plan). Ze worden namelijk best groot.

In het voorjaar geef je de plant wat gedroogde koemest. Als je bloemen wel voor in een vaas eraf knipt, haal dan niet alles eraf maar laat twee à drie stengels staan. Zo kan de plant energie opslaan voor het volgende jaar. Snoei vervolgens in oktober tot 3 cm alle stengels eraf af, daardoor krijgen schimmels geen kans. En wil je meerdere planten? Graaf de plant in oktober op en scheur de plant. Na het scheuren zullen de planten alleen dus vaak de eerste twee jaar geen bloemen geven. Geduld is zoals al gezegd bij de Pioenroos in deze een schone zaak.

Geduld is bij de Pioenroos een schone zaak…..maar als ze het eenmaal doen, kunnen ze wel 20 jaar blijven bloeien!

Soorten Pioenrozen

Er zijn er velen soorten en er is er altijd een die jij mooi vindt. Of het nu voor in een vaas of voor in je tuin in. Sweet dreams!
En zodra ze hier echt in bloei staan, post ik even een mooie foto ervan!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

 

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.