Amberbomen-tuin-herfst-tuinblog

Verplanten doe je in de herfst

Een tuin is nooit af. De planten groeien, vergaan of doen het gewoon niet zo mooi als je hoopte op een bepaalde plek. En het eens zo mooi bedachte plan, kan er na een paar jaar niet meer goed uitzien. Maar dat maakt tuinieren voor mij juist zo mooi. Het is nooit een stilstaand geheel, het verandert continu en het is aan jou als tuinier om de zaak in balans te houden en steeds mooier te maken. Dat betekent dus dat je soms stukken van je border moet aanpassen. Nieuwe beplanting erin, bestaande planten verplanten of soms zelfs rigoureus afscheid nemen van planten. Lees daarvoor ook eens mijn blog met mijn top 10 van planten die ik nooit meer zou aanplanten.

Border-herfst-tuinblog

Nieuwe planten in het najaar

Als het gaat om het nieuw aanplanten in het najaar van bomen, heesters, hagen en vaste planten is het najaar een hele goede periode. De grond is nog warm en nat genoeg om de wortels te laten starten met groeien. Bereid voor de komst van je nieuwe groen wel de grond voor. Verwerk organisch materiaal door de grond (zoals bijvoorbeeld compost of verse tuinaarde)

En mocht het onverhoopt toch erg droog weer zijn, zorg dan dat je de nieuwe aanplant niet alleen direct na het planten maar ook de periode erna nog van wat extra water voorziet.

Tip: Planten die niet helemaal winterhard zijn kun je trouwens beter pas in het voorjaar planten. Je hebt anders kans dat ze de winter niet overleven.

Bestaande planten ook verplanten in het najaar

Behalve nieuw groen in je tuin aanplanten, is dit ook de periode voor het verplanten van je bestaande planten. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. De planten zijn gaan woekeren, staan niet op een goede plek en kwijnen weg of de plant is gewoon veel te groot geworden voor de stek die je er ooit voor hebt bedacht. En ook verplanten doe je het best in het najaar.

Let op: Doe dit niet als het vriest, wacht dan een paar dagen op temperaturen boven nul!

Verplanten struiken en bomen

Gaat het om een grote struik of boom, dan gaat het verplanten niet altijd goed. Garantie krijg je bij deze grote joekels niet. Maar als het alternatief de zaag is én je hebt een betere plek, is dat toch het proberen waard? Zo verplantten wij ooit twee oude fruitbomen. En een is goed aangeslagen, de ander heeft het niet gered.

Wat helpt bij het verplanten van groot groen is van te voren (een paar maanden in ieder geval, en bij bomen soms wel een jaar van te voren) in de kluit rondom ongeveer een spade diep alvast wat wortels los te steken. In de herfst die er dan op volgt, verplant je boom of struik naar zijn nieuwe stek. In een ruim gat en met goede grond. Dat spreekt voor zich.

Verjongen vaste planten

Voor vaste planten geldt dat het verplanten vaak makkelijk gaat. Sterker nog, bij vaste planten is het na een paar jaar juist heel goed om de plant op te graven, te delen en te herplanten. Als je vaste planten regelmatig deelt, gaan ze zo jaren mee! Bovendien heb je hierdoor de kans je border weer net even anders te maken dan vorige jaren.

Je ziet trouwens vanzelf dat plant toe is aan een verjonging’. De plant groeit dan sterk aan de buitenkant en de groei aan de binnenkant van de plant blijft wat achter.

tuin-handschoenen-tuinknecht-tuinblogger

Graaf deze vaste planten op en splits deze in meerdere delen met een scherpe spade. Afhankelijk van het soort wortel kun je dat of met de hand doen (‘scheuren’) of met een scherpe spade. Herplant vervolgens alleen de mooiste delen en gooi de rest weg. Afhankelijk van het soort wortel kun je dat of met de hand doen (‘scheuren’) of met een scherpe spade. Herplant vervolgens alleen de mooiste delen en gooi de rest weg. En dan heb je volgend jaar de planten er weer fris en fruitig bij staan!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.