Dit kun je doen in November

November: nachtvorst laat zich nu deze maand vast weer wat vaker zien. Tijd om lekker bij de haard tuinbladen te lezen en stoofpotten op het menu te zetten! En al zijn de dagen kort en kan het deze maand al best koud en nat zijn, je kunt nog steeds bomen, struiken en hagen planten. Zolang het maar niet vriest.

Doodsbeenderenboom of hertengeweiboom (Gymnocladus dioicus)

De prachtige Doodsbeenderenboom of hertengeweiboom (Gymnocladus dioicus) in herstkleuren in november in de tuin van mijn oude buren ….

Sint 2020Sint 2020

En wil je in het voorjaar kleur? Neem dan nu even de tijd om bollen te planten. Er is op dit moment keuze genoeg in de winkels. November is verder vooral de maand van opruimen en het seizoen afsluiten. Breng je maaier weg voor onderhoud en zorg dat ook overig tuingereedschap, potten en zaaibakken schoon de winter ingaan.

Genieten mag!

Tot slot slot …. ga zelf ook eens lekker zitten, geniet van de vogeltjes voor je raam en droom weg bij al je nieuwe tuinplannen voor het volgende tuinseizoen! Of ga geniet buiten in warme kleren van een mooi gestookt vuurtje in je vuurkorf of vuurschaal. Lekker genieten, het mag!

Welke tuinklussen doe je in November?

  1. Knip afgestorven stengels van vaste planten. Planten met een mooi wintersilhouet (siergrassen en echinacea’s bijv.) kun je nog even laten staan.
  2. Begin met winter-snoei van bladverliezende bomen en struiken.
  3. Snoei leilinden en platanen in vorm door alle uitlopers weg te halen. Indien nodig kun je nu ook berk, esdoorn en walnoot snoeien.
  4. Maai het gras voor de laatste keer (niet te kort) en hou het gazon bladvrij. Gooi het bijeen geharkte blad op de borders ter bescherming van je vaste planten.
  5. Bescherm vorstgevoelige planten tegen de kou en rotsplanten tegen teveel vocht.
  6. Maak oude nestkastjes schoon en voer de vogeltjes.
Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.

1 Comment

Comments are closed.