Onze kippen

kippen-los-scharrelen

Hoewel dit natuurlijk een blog over tuinieren is, laat ik je ook graag onze kippen zien. Als je een beetje ruimte hebt en niet te dicht op de buren woont, kan het hebben van eigen kippen een geweldig leuke aanwinst voor je tuin zijn.

Na jaren kippen te hebben gekocht, besloten we broedeieren te kopen en in een geleende broedmachine te laten uitkomen. Hieronder lees je hoe het ons vergaan is en hoe leuk het is om dit een keer met je kinderen mee te maken samen. Ik kan het iedereen aanraden!

Elke kip is anders

Wij hebben nu al een aantal jaren kippen gehad en er gaat een wereld voor je open. Een kip is namelijk zeker geen kip! Even los van allerlei soorten en maten, verschillen ze ook individueel per dier en dat verwacht je vooraf niet. Je denkt snel dat elke kip van hetzelfde ras ook wel gelijk is. Maar mooi niet! De een is brutaal, de ander bangig, de een is duidelijk de baas, de ander helaas echt duidelijk altijd de sjaak. Maar kakelen doen ze allemaal 🙂

Superleuk voor de kids

Als je net als ik (ivm een allergisch kind) verder binnen geen huisdieren kan houden, zijn kippen een superleuk alternatief waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven. Bijkomend voordeel naast de dagelijkse verse eitjes die je ze bezorgen: ze worden ook niet mega oud en kunnen gerust een paar dagen alleen zijn. Je zit er dus niet tientallen jaren aan ‘vast‘ zoals een hond of kat. Al zijn er exemplaren die ook wel de 8 – 10 jaar halen.

Kippen zijn superleuk voor kinderen, ze zijn eenvoudig in het onderhoud, je kan makkelijk nog eens een paar dagen weg en je krijgt nog gratis eieren ook!

Broedeieren halen

Nadat onze laatste kippen (New Hamsphire kippen) sneller dan gehoopt heen waren gegaan (o.a. door een mooie roofvogel die even kwam snacken…..), zijn we nu weer toe aan wat nieuws. Vorige keer kochten we de kippen als jonge hennen, maar die waren toch niet zo mak te krijgen als we hoopten. Daarom gaan we deze keer voor ’t eerst proberen zelf kuikens uit te broeden!

Het broedproces

 • Dag 0
  De eieren vandaag opgehaald op een boerderij hier niet ver vandaan. De mensen hadden twee rassen (New Hamsphire en Amrock) en ze zagen er supermooi uit. Vooral de hanen, wat een mooie dieren! We hebben van beide rassen dus een aantal broedereieren meegenomen. 14 in totaal.
 • Dag 1
  Na 24 uur te hebben gerust in het doosje, zijn de eieren nu de broedmachine in. En vanaf nu draait het om de temperatuur (37,5) en de luchtvochtigheid (45%). En dat luistert nogal nauw! Gelukkig ben ik vandaag thuis, dus kan ik alles goed monitoren 🙂 Verder ook nu elke dag de eieren draaien. Minimaal 2 keer!
 • Dag 2
  Paniek in Huize Tuinblogger! “MAHÀÀÀÀM de temperatuur is nu 39gr !!!”. Zo snel als ik kon naar de broedmachine gerend en deurtje opengedaan. Bij nader inzien was er gelukkig niets aan de hand …. het metertje zat gewoon niet goed. Het enige dat deze stress-actie mij vannacht wel opleverde was een nare droom dat alle ineens felgekleurde chocoladeeieren (?) die in de machine zaten als een dolle aan het smelten waren. Tja, je kan er maar druk mee zijn ook ’s nachts :). Vandaag de eieren gewoon gedraaid en een speciaal soort reageerbuisje erbij gezet toen de luchtvochtigheid onder de 45% kwam. Dat wordt helemaal niets meer. Dus dat was schelden, uithuilen en er zit niets anders op dan maar opnieuw te beginnen.
 • Dag 3
  HOE IS HET MOGELIJK???? Zit ik er zó bovenop, toch in een stom moment vergeten de extra kijklamp uit doen. De eieren hebben daardoor 3 uur in een temperatuur van meer dan 42gr gelegen dus dat wordt helemaal niets meer. Dus dat was schelden, uithuilen en er zit niets anders op dan maar opnieuw te beginnen.


Uithuilen en opnieuw beginnen …

Gelukkig konden we op het zelfde adres snel weer nieuwe broedeieren halen. Deze laten we nu 8-10 uur opwarmen tot kamertemperatuur en i.v.m het transport geven we ze nog wat extra rust. Morgenochtend dan alles opnieuw de broedmachine in. De kijklamp hebben we er nu uitgehaald, kan dat niet meer fout gaan.

 • Dag 1
  De eieren zitten weer in de

  Verder vooral op pinterest aan ’t kijken hoe we het (nieuwe) nachthok kunnen gaan inrichten:

  • Dag 17
   Vandaag het laatste ‘draaidagje’ van de eieren. Vanavond alle eieren schouwen en dan in de uitbroedlade leggen. En dan nog een paar dagen geduld … spannend hoor is het.
  • Dag 20
   Het eerste ei is aangepikt….. SPANNEND met hoofdlettters! Ik lees me helemaal suf op internet over wat je vooral wel en wat vooral niet moet doen in deze fase. Het is een heel gedoe, en ik sta er zelfs ’s nachts voor op  (temperatuur en luchtvochtigheidchecken). Iedere gek zijn gebrek zullen we maar zeggen. Benieuwd hoeveel er uit komen… morgen weten we het.

  Dag 21 de eieren komen uit!

  Inmiddels zijn de kuikens uit de broedmachine!! Wat was het geweldig leuk om dit zo een keer mee te maken. Uiteindelijk bleek van 14 eieren 1 ei niet bevrucht en is 1 ei niet uitgekomen… Dus nu hebben we 12 kuikens.

  1-3 dagen oud: hen of haan?

  Natuurlijk zijn we nu heel benieuwd hoeveel hennen en hoeveel hanen we hebben. Bij de Amrock-kuikens zou je het aan de witte plek op hun kop moeten kunnen zien. Nou, dat voorspelt bij ons niet veel goeds. Dat betekent dat we 4 hanen zouden hebben. De vleugels zouden je ook een en ander kunnen vertellen. Ook dat lijkt voor de zwarte Amrock-kippen niet gunstig uit te pakken. Dan zouden het inderdaad zeker 3 hanen en héél héél misschien 1 hen kunnen zijn. Dat laatste hopen we dan nu maar, want we willen graag een zwart-witte ‘zebra-kip‘ zoals wij ze hier noemen, houden.

  Bij de bruine New Hamsphire kippen zien we aan de vleugels wel een duidelijk onderscheid. Ik denk nu dus dat we daarvan 5 hennen, zeker 2 hanen en 1 twijfelgeval. Maar het blijft lastig:

  kuiken-hen-haan-vleugel

  Kippenhok, voer- en watersystemen

  We kijken natuurlijk al vooruit en speuren heel youtube af naar filmpjes over slimme kippenhokken en andere handige dhz (voer-en waterbak) oplossingen. Het kartonnen voerbakje voor de kuikens bleek in ieder geval al een top idee!

  Kuikens handtam maken

  Graag willen we de kuikens handtam maken zodat we straks niet met van die nerveuze fladderaars zitten die wegschieten zodra ze een hand zien. Dus dat betekent: veel tegen ze praten (er wordt hier heel wat afgekakeld) en vanaf dag 1 gewoon rustig onze hand in de bak erbij leggen en bewegen, over je hand laten lopen en gaandeweg meer en meer oppakken.

  Dus kijk, dat is wel mooi werk:

  10 dagen oud

  Inmiddels zijn de kipjes 10 dagen oud en ze groeien als kool.

  Bodembedekking kuikens

  De eerste week zet je ze op een handdoek (niet op krantenpapier of iets anders dat glad is) om zgn.’spreidpoten‘ te voorkomen. Maar omdat het na 10 dagen toch wel wat begon te stinken (ondanks elke dag schone of omgekeerde handdoek) heb ik besloten er maar zaagsel in te leggen. Ik lees op internet dat mensen aangeven dat dat niet kan omdat ze het zouden opeten, maar ik vertrouw er maar even op dat ze van nature wel snappen dat ze dat niet moeten doen. En inderdaad, dat snappen ze 🙂

  Alleen…… ze beginnen wel te fladderen, te badderen en stuiven inmiddels het hele hok door. Met als gevolg dat zowel voer al waterbak de hele dag vol liggen met zaagsel en ik wel 5x per dag het water moet verversen.

  Plan B nu. hennipvezel op de bodem en een boomstammetje voor de waterbak. Zodat ze wel bij het water kunnen, maar niet ernaast kunnen ‘badderen’ in het zaagsel. Werkt prima. En het boomstammetje is ook nog eens leuk als afleiding voor ze om op te klimmen. Ook de zelfgemaakte kartonnenvoerbak die na een week toch wat vies was geworden maar vervangen door een steviger ijzeren kuikenvoerbak en deze wat verhoogd op twee stenen gezet. Gaat ook beter.

  Geef de kuikens afleiding

  Ja, een beetje vermaak moeten ze ook wel hebben. Dus behalve het kleine boomstammetje, hebben we er gewoon na 10 dagen eens een worm bij gegooid. Ze vonden het prachtig en renden samen de hele bak er weer mee door. Om daarna allemaal rustig samen weer onder de lamp een tukje te gaan doen. Verder nemen we ze nog steeds veel in de hand. Ook de kinderen (ook daarvan lees je dat je dat NIET moet doen), maar het gaat gewoon goed. Als ik rustig ga zitten en mijn hand in de kooi leg, komen er altijd een paar naar mijn hand toe (het zijn nieuwsgierige beestjes en de kleine glimmende steen in mijn ring trekt ze nogal aan).

  Eén of twee gaan dan gewoon op mijn hand zitten én blijven zitten als ik mijn hand rustig uit de kooi haal. En dan vallen ze of in slaap of ze lopen zelf weer terug. Weet niet of het steeds dezelfde twee kipjes zijn of niet. Daarvoor lijken ze teveel op elkaar. Kan in ieder geval al wel zeggen dat de New Hempshire kuikens van zichzelf nu al een stuk relaxter reageren dan de Amrock-kuikens.

  3 weken oud: Verhuizen naar de schuur

  En met een week of 3 begonnen ze echt wel meer te stinken binnen en hebben we ze verhuisd (mét warmtelamp) naar een tijdelijk hok in de schuur. We hebben er weer veel naast gezeten en ze regelmatig in de hand genomen. Vanzelf kwamen ze op schoot zitten (altijd met een oude handdoek op schoot, want de ‘flatsen’ die ze, al zijn ze klein, kunnen laten zijn niet misselijk ….en stinnnnnkkkkkkkeeeennnnn!!!! ). Maar goed, aaibaar zijn ze. De bruine hampshire kippen nog altijd meer dan de zwarte Amrocks.

  Af en toe naar buiten

  Omdat het zulk mooi weer was hebben we ze met een week of 4 ook in een geïmproviseerd rennetje (gewoon een rol gaas in de rondte gezet) lekker een paar uur op het gras buiten gezet. Vonden ze heerlijk. En ook toen was het voor de kids superleuk om er gewoon bij te gaan zitten.

  6 weken oud: Upgrade naar Hotel ‘De Vrolijke Kip’

  We zijn inmiddels flink wat weken verder! We zijn vooral druk geweest met de bouw van ons nieuwe kapschuurtje / kippenhok. Lees hier hoe we dat deden. Superveel werk, maar is het mooi geworden! En wat ben ik er trots op, helemaal ZELF gedaan. Alles! En na een aantal gekochte kippenhokken verder, wisten we nu ook precies wat wel en niet praktisch was qua onderhoud in de praktijk. Zie hieronder ook mijn ‘gouden’ tips .

  Je zal maar kip zijn hier. En het krijgt dan ook de toepasselijke naam : “Hotel, de vrolijke kip“.  Want vrolijk word je hier als kip wel van lijkt me.

  Esther: “We hebben heel wat youtube-filmpjes bekeken om inspiratie op te doen en de meest praktische dingen verwerkt. Veel mensen vroegen mij om bouwtekeningen, die heb ik helaas dus niet, want we hebben alles ter plekke bedacht. De maat van de dakplaten (zwaluwstaartplaten) hebben we als uitgangspunt genomen, die konden we nl. zelf niet goed op maat zagen. “

  Gouden tips voor je eigen kippenhok

  • Wij hebben nu een bodembedekking van tegels met zand erover gemaakt. Makkelijk schoon te maken. Beter dan de blubbertroep met gaten die je krijgt als je ze op aarde houdt. Leuk als je ze er net in stopt, maar dat blijft echt maar zo kort mooi.
  • Binnen in het hok hangt een mooie dikke zitstok met plank eronder. De zitstok moet niet rond, maar vierkant zijn met goed afgeronde hoeken. De mestplank eronder is ideaal om je hok schoon te houden.
  • En alles demontabel dus makkelijk schoon te maken!
  • Wat ook praktisch is nu, is de hoogte van alles. Niet meer op je knieën hoeven om je kippenhok schoon te maken. Gewoon rechtop staan, deur open, bezem erdoor, spuit erover en klaar!
  • In een vogelvoerhangertje doen we elke dag wel wat anders voor ze. Een appel, wat groen van een bos wortelen of wat groens uit de tuin. Zo zijn ze even bezig om het eten eruit te halen en voorkom je dat ze zich gaan vervelen.
  • Erg handig zijn de op te hangen water- en voersystemen die we hebben gekocht. Die werken echt prima!! Het voer wordt zo niet verspild en het water wordt zo niet vies.

  En nog even samengevat in een filmpje: