Balustrade in de tuin: stijlvol en veilig

Balustrade in de tuin: stijlvol en veilig

Een balustrade is een railing die bijvoorbeeld langs een balkon, terras of trap loopt en is bedoeld om de veiligheid te waarborgen. Echter kan een balustrade ook een esthetisch element in de tuin zijn. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een balustrade en welke mogelijkheden zijn er? Wij helpen je op weg.

Op welke plekken kun je een balustrade plaatsen?

Een balustrade kan op verschillende plekken in de tuin geplaatst worden. Bijvoorbeeld langs een verhoogd terras, rondom een zwembad, langs een trap of als afscheiding van een vijver. Daarnaast kan een balustrade ook gebruikt worden als scheiding tussen verschillende tuindelen, bijvoorbeeld om een zithoek af te bakenen.

Van welk materiaal moet een balustrade gemaakt zijn?

Balustrades zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals metaal en hout. Een populaire keuze is een RVS balustrade. RVS is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen alle weersomstandigheden, waardoor een RVS balustrade een goede en veilige keuze is voor buiten. Daarnaast heeft RVS een strakke en moderne uitstraling, waardoor het goed past in verschillende tuinstijlen. RVS is ook eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, waardoor de balustrade lang meegaat en er altijd netjes uitziet.

Met een RVS balustrade zijn er veel mogelijkheden qua ontwerp. Zo kun je kiezen voor een traditioneel ontwerp met spijlen, maar ook voor een modernere variant met glasplaten of meerdere lagen horizontale kabel of staf. Daarnaast kan een RVS balustrade op maat gemaakt worden, waardoor het perfect aansluit bij de vorm en afmetingen van jouw tuin.

Balustrade in de tuin: stijlvol en veilig

Ook een glasbalustrade is een aantrekkelijke optie voor je tuin. Door de transparantie van een glazen balustrade geniet je van een onbelemmerd uitzicht en wordt er een ruimtelijk gevoel gecreëerd. Glasbalustrades zijn gemaakt van gehard glas, dat veel sterker is dan regulier glas. Daardoor ben je verzekerd van een veilige balustrade.

Ook op het gebied van glasbalustrades zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de plek waar en hoe de vloerprofielen worden gemonteerd. Optioneel kun je de bovenkant van het glas afwerken met een RVS buis of strip.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een balustrade?

Bij het kiezen van een balustrade zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om de juiste hoogte en indeling te bepalen. Dit is afhankelijk van de locatie en het doel van de balustrade. Daarnaast is de afstand tussen de spijlen of glasplaten van belang, dit om te voorkomen dat kinderen erdoorheen of eroverheen kunnen klimmen. Laat je op het gebied van veiligheid altijd adviseren door een expert. Ook de vormgeving en de kleur van de balustrade zijn belangrijk om aan te laten sluiten bij de stijl van je tuin.

Balustrade in de tuin: stijlvol en veilig

Hoe kun je een Frans balkon het best afwerken?

Bij een ‘normaal’ balkon kun je op een vloer stappen, waar ruimte is om te zitten of staan. Bij een Frans balkon is die ruimte er niet. Een Frans balkon bevindt zich aan de buitenkant van een huis en bestaat uit een enkele deur of raam die direct uitkomt op een balkonhekwerk.
Een Frans balkon van glas is het meest stijlvol en strak. De basis hiervan is een glasplaat die verticaal tegen de muur of tegen het kozijn gemonteerd wordt.

Redactie Tuinblogger