Tuininspiratie

Tijdschriften- en tuinboeken

Inspiratie en kennis over tuinieren doe je op door veel te doen, veel te proberen én natuurlijk door fouten te maken. Maar ook door veel tuintijdschriften- en tuinier-boeken te lezen. Tijdschriften leen je in de bibliotheek en tuinboeken haal je bij de tweedehands. Voor een euro of iets meer heb je de leukste boeken. Natuurlijk soms gedateerd, maar in de basis verandert er aan de bloemen en planten natuurlijk niet zoveel. Het enige dat wijzigt, zijn wat tuintrends en daar hoef je natuurlijk helemaal niet in mee te gaan.

Online

planten-encyclopedie

Op internet vind je op al je vragen antwoord. De tuinblogger heeft een aantal favoriete sites bijvoorbeeld om specifieke plantinformatie op te zoeken. Zoals het Belgische vasteplant.be die echt een super online-catalogus heeft.

Instructievideo’s op Youtube

Antwoord op de vraag ‘Hoe snoei je een fruitboom?‘ kun je overal lezen, maar iemand zien snoeien op een video is vaak net even wat makkelijker. Als het gaat om tuin- en houtklussen kun je ook kijken naar de klusvideo’s.

Pinterest

Voor echte inspiratie kun verder vooral ook goed terecht op Pinterest. Wat mooi platform is dat toch! Je doet er de meest geweldige plantcombinaties en ontwerp-ideeën op. Neem er eens een kijkje en word blij van de mooie plaatjes en raak geïnspireerd voor je eigen tuin.

Tuinieren op TV

Alle Nederlandse huis-en tuinprogramma’s ten spijt, er is natuurlijk maar één echt tuinprogramma, en dat is ‘Gardeners’ World‘ op de BBC met tuinman Monty Don (en Nigel) op Longmeadow.

Alles wordt goed uitgelegd, fouten worden gedeeld (het is net een echte tuin;)) en ze hebben altijd fantastische beelden van bloemen, planten en tuinen. Gardener’s World is ook altijd actueel. De vaste rubriek ‘Things-to-do-for-the-weekend‘ is daar een mooi voorbeeld van. Als je echt van tuinieren houdt, mag je dit programma dus zeker niet missen. Stem dus in het tuinseizoen elke vrijdagavond af op de BBC 2 en geniet ervan.

Kijken!

En waar je ook bent, kijk altijd naar de planten, bomen, tuinen en andere groene omgevingen om je heen. Hoe hebben andere mensen hun tuin ingericht? En wat doen ze met hun tuin? Want een ding is zeker: een tuin zegt meer over mensen dan je denkt 🙂

Maar kijk ook eens naar bermen, plantsoenen of ander groot openbaar groen. Welke combinaties staan er daar of meer nog staan er ‘ in het wild’ ? Welke bomen, struiken en onderbegroeiing staan er samen? Kijken, kijken, kijken dus!


  • Haal tuintijdschriften uit bibliotheek
  • Haal tuinboeken bij de tweedehands
  • Bekijk instructievideo’s op Youtube
  • Bezoek www.pinterest.com
  • Kijk op vrijdagavond naar Gardener’s World op de BBC
  • En kijk, kijk, kijk naar tuinen in je directe omgeving

Ondertekening Groet Esther tuinblogger