Tuininspiratie

Tijdschriften- en tuinboeken

Mijn inspiratie en kennis over tuinieren doe ik op door veel te doen, veel te proberen én natuurlijk door fouten te maken. Maar ook door veel tuintijdschriften- en tuinier-boeken te lezen. Tijdschriften leen ik in de bibliotheek en tuinboeken haal ik bij de tweedehands. Voor een euro of iets meer heb je de leukste boeken. Natuurlijk soms gedateerd, maar in de basis verandert er aan de bloemen en planten natuurlijk niet zoveel. Het enige dat wijzigt, zijn wat tuintrends en daar doe ik in het algemeen toch niet aan mee. Eenmaal uitgelezen breng ik ze terug naar de tweedehands, kan iemand anders er nog wat mee!

Online

planten-encyclopedie

Op internet vind je op al je vragen antwoord. Ik heb een aantal sites die ik regelmatig gebruik, bijvoorbeeld om specifieke plantinformatie op te zoeken. Hiervoor gebruik ik zelf de Belgische vasteplant.be die echt een super online-catalogus heeft.

Instructievideo’s op Youtube

Antwoord op de vraag ‘Hoe snoei je een fruitboom?‘ kun je overal lezen, maar iemand zien snoeien op een video is vaak net even wat makkelijker. Als het gaat om tuin- en houtklussen kijk ik graag naar de klusvideo’s van Gadero-tv Die hebben op hun site ook nog eens handige rekentools voor diverse klussen.

Pinterest

Voor echte inspiratie kun je me verder vooral vinden op Pinterest. Wat mooi platform is dat toch! Je doet er de meest geweldige plantcombinaties en ontwerp-ideeën op. In de zijbalk van mijn tuinblog vind je trouwens mijn laatste pins. Neem er eens een kijkje en word blij van de mooie plaatjes.

Tuinieren op TV

Monty-tuinblog
Monty en Nigel

Alle Nederlandse huis-en tuinprogramma’s ten spijt, er is natuurlijk maar één echt tuinprogramma, en dat is ‘Gardeners’ World‘ op de BBC met mijn favoriete tuinman Monty Don (en Nigel) op Longmeadow.

Alles wordt goed uitgelegd, fouten worden gedeeld (het is net een echte tuin;)) en ze hebben altijd fantastische beelden van bloemen, planten en tuinen. Gardener’s World is ook altijd actueel. De vaste rubriek ‘Things-to-do-for-the-weekend‘ is daar een mooi voorbeeld van. Vaak heb ik de aangegeven klussen dan óf net gedaan of het staat inderdaad dat weekend op de planning. Leuk is dat.

Als je echt van tuinieren houdt, mag je dit programma dus zeker niet missen. Stem dus in het tuinseizoen elke vrijdagavond af op de BBC 2 en geniet ervan.

Kijken!

En waar ik ook ben, ik kijk altijd naar de planten, bomen, tuinen en andere groene omgevingen om mij heen. Hoe hebben andere mensen hun tuin ingericht? En wat doen ze met hun tuin? Geloof mij, een tuin zegt meer over mensen dan je denkt 🙂

Maar ook kijk ik altijd naar bermen, plantsoenen of ander groot openbaar groen. Welke combinaties staan er in het wild ? Welke bomen, struiken en onderbegroeiing staan er samen? Kijken, kijken, kijken dus!


  • Haal tuintijdschriften uit bibliotheek
  • Haal tuinboeken bij de tweedehands
  • Bekijk instructievideo’s op Youtube
  • Bezoek www.pinterest.com
  • Kijk op vrijdagavond naar Gardener’s World op de BBC
  • En kijk, kijk, kijk naar tuinen in je directe omgeving

 

Ondertekening Groet Esther tuinblogger