Haagplanten voor kleine tuinen: wat zijn geschikte opties?

Haagplanten voor kleine tuinen: wat zijn geschikte opties?

Heb je een kleine tuin? Dan is het belangrijk om extra kieskeurig te zijn bij de inrichting ervan. Zo kun je maar een bepaald aantal planten, tuinstoelen en andere attributen plaatsen. Wat betreft planten kun je bijvoorbeeld kiezen voor een haagplant. Ook hierbij is het aan te raden om, in het geval van een kleine tuin, een passende soort te kiezen. Wat dacht je van een laurierhaag of beukenhaag? Beide opties zijn geschikt voor een kleine tuin. Ben je benieuwd waarom? In dit artikel leggen we het uit!

Laurierhaag; een snelle groeier

Laurierhagen staan bekend om de snelle groei. Zo kunnen ze in korte tijd behoorlijk hoog worden. Heb je een kleine tuin? Dan zijn ze zeker geschikt, maar moet je ze dus wel regelmatig knippen. Hiervoor kun je een tuinman laten komen of het zelf doen. Hoewel dit zelf doen veel oefening en geduld vergt, bespaart het je wel geld en is de voldoening achteraf groter. Een groot voordeel van laurierhagen is dat ze gedurende het hele jaar groen zijn. Niet alleen in de lente en zomer, maar ook in de winter. Daardoor geniet je het hele jaar door van een prachtige, volle haag.

Beukenhaag; een mooie kleurverandering

Lijkt het je tof als je haag er gedurende verschillende seizoenen anders uitziet? Kies dan voor een beukenhaag. Ze zijn in de lente en zomer prachtig groen en veranderen in de herfst naar geel en roodbruin. In de winter worden ze kaal. Hoewel je dit misschien niet optimaal vindt, levert het je wel een mooi groei- en bloeiproces op in de lente. Ben je een natuurliefhebber? Dan is dit volop genieten! Een ander mooi voordeel van beukenhagen is dat ze niet zo hoog groeien, waardoor je ze niet vaak hoeft te snoeien. Zeker in kleine tuinen kan dit extra prettig zijn.

Heb je een kleine tuin? Dan kan het kiezen van een juiste haagplant extra moeilijk zijn. Je zoekt namelijk niet alleen een mooie, goed te onderhouden haag, maar ook een die geschikt is voor een kleine tuin. De laurierhaag en beukenhaag zijn daar twee goede voorbeelden van. Zo staat de laurierhaag bekend als een snelle groeier die gedurende het hele jaar groen is. En de beukenhaag? Dat is juist een langzame groeier die gedurende verschillende seizoenen van kleur verandert. Welke haagplant kies jij? Het hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. 

Herman Publishly