Hoe richt je je tuin leuk in voor de kinderen

Hoe richt je je tuin leuk in voor de kinderen

Als je een huis met een tuin hebt en een gezin met jonge kinderen dan is het natuurlijk leuk om de tuin zo in te richten dat je kinderen er kunnen spelen. Zeker jonge kinderen laat je liever nog niet op straat spelen omdat je dan geen toezicht kunt houden. Sommige straten zijn sowieso te gevaarlijk in verband met druk verkeer dat langsrijdt. Dan is het fijn voor de kinderen als ze in de tuin kunnen spelen.

Een grasveld met speeltoestellen

Als je er de ruimte voor hebt dan kun je een grasveld aanleggen met gras dat tegen een stootje kan. Er is speciaal speelveld gras in de handel. Dit is ook prettig om op blote voeten overheen te lopen. Op het veld kun je speeltoestellen zetten of in de zomer een zwembad. Verder kun je voor je tuin leuke blokhutten kopen. Die zijn multifunctioneel. Ze kunnen dienen als opslagruimte, maar ook als speelhuisje voor de kinderen. Je kunt een blokhut of tuinhuis in de winter gebruiken om de tuinmeubels in op te slaan, en in de zomermaanden als slaaphuis voor de kinderen als ze een nachtje in de tuin willen kamperen.

Zorg voor veiligheid

De tuin moet niet alleen leuk zijn om te spelen, maar ook veilig. Let er daarom op waar je de trampoline neerzet en waar een kind terecht kan komen als het van de schommel of uit het klimtoestel valt. Een blokhut van Wood and Colors mag natuurlijk niet het zicht ontnemen voor de ouders die hun kinderen graag vanaf het terras of vanuit huis in de gaten willen kunnen houden. Het is dus belangrijk om een goede planning te maken voordat je aan de slag gaat of opdracht geeft om de tuin aan te passen.

Een tuin die weinig onderhoud vraagt

Gezinnen met jonge kinderen komen vaak in allerlei opzichten tijd tekort. Het is dus verstandig om erop te letten dat je een tuin laat aanleggen die weinig onderhoud vraagt, tenzij je de middelen hebt om een paar keer per jaar een hovenier langs te laten komen. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om regelmatig gras te maaien kun je ook kiezen voor kunstgras. Dat ziet er zeer natuurgetrouw uit en vraagt uiteraard nauwelijks onderhoud. Dit kunstgras is ook veilig voor heel jonge kinderen. Daarnaast kun je kiezen voor struiken en planten die langzaam groeien zodat snoeien niet heel vaak nodig is. Je kunt een tuinplanner gebruiken om de werkzaamheden in de tuin in de gaten te houden. In de planner wordt vermeld wanneer bollen moeten worden geplant, wanneer het de beste tijd is om te snoeien en wanneer je eenjarige plantjes kunt poten. Als je geluk hebt dan vinden de kinderen tuinieren ook leuk en willen ze je graag helpen om van de tuin iets moois te maken. Bovendien kunnen ze er veel van leren, niet alleen over planten, maar ook over de insecten die op de bloemen afkomen.