5 slimme manieren om goedkoop en duurzaam je tuin te bewateren

5 slimme manieren om goedkoop en duurzaam je tuin te bewateren

Tuinieren is een prachtige hobby, maar het is tegelijkertijd ook uitdagend. Je moet ervoor zorgen dat je tuin altijd voldoende bewaterd blijft om ervoor te zorgen dat je planten kunnen overleven. Velen gebruiken de tuinslang om kraanwater over de tuin te verspreiden, anderen gebruiken kraanwater in een gieter. Dat is geen duurzame, en zeker ook geen goedkope methode. In dit artikel bespreken we daarom vijf slimme manieren om goedkoop en duurzaam je tuin bewateren.

Grondwaterpomp

Waarom water uit de kraan tappen als je het ook gratis uit de grond kunt halen? Met een grondwaterpomp kun je je eigen water produceren, gewoon uit de bodem onder je tuin. Als je nog geen grondwaterpomp hebt, kun je een bronboring laten uitvoeren om er een aan te laten leggen. Een bedrijf dat dit soort bronboringen uitvoert is Wilkon. Het is even een investering, ook omdat je de pomp zelf moet aanschaffen, maar je kunt er vervolgens wel jarenlang kosteloos water uit tappen. Daarmee kun je je tuin rijkelijk en zorgeloos bewateren zonder dat je er drinkwater aan verspilt. Ook als er gewaarschuwd wordt in warme, droge periodes dat je je waterverbruik moet minimaliseren.

Regenwater opvangen

Ander gratis water uit de natuur waar je gebruik van kunt maken om je tuin te bewateren, is natuurlijk regenwater. En dan bedoelen we niet alleen dat je tuin nat wordt als het regent. Koppel een regenpijp af en zet er een regenton onder, zodat het regenwater niet in het riool verdwijnt, maar bewaard blijft om gebruikt te worden. Dit is een van de meest duurzame manieren om je tuin te bewateren, en het water kost je niets. Natuurlijk kun je hier niet altijd gebruik van maken, want er zit vanwege lange, droge periodes niet altijd water in de regenton.

Grijswater recyclen

Ben je bekend met de term ‘grijswater’? Dit is het ‘afvalwater’ van activiteiten zoals douchen, afwassen en handen wassen. Normaliter stroomt dit water rechtstreeks naar het riool, maar je kunt er ook voor kiezen het op te vangen en te filteren voor hergebruik. Hier zijn verschillende systemen voor beschikbaar die je kunt implementeren in je woning. Het gefilterde water dat het systeem produceert kun je dan gebruiken om je tuin op een goedkope en duurzame manier te bewateren. Wederom vergt dit wel een investering, maar het is een mooie extra stap in het verduurzamen van je woning.

Afbeelding met buitenshuis, kleding, plant, gras

Automatisch gegenereerde beschrijving

Oud aquariumwater recyclen

Deze optie is niet voor iedereen, maar kan voor sommigen zeker interessant zijn. Heb je een aquarium? Dan is het zonde om het water dat je eruit haalt als je het aquarium ververst gewoon in het riool te laten verdwijnen. Het gaat immers doorgaans om vrij veel water, en dit kan bijzonder bruikbaar water zijn. Water uit een aquarium bevat namelijk vaak voedingsstoffen die gunstig zijn voor de groei van planten. Gooi dit water dus niet weg, maar gebruik het om je tuin te bewateren of je kamerplanten water te geven.

Druppelirrigatiesysteem

Je tuin op een goedkope en duurzame manier bewateren is niet alleen kwestie van ‘gratis’ water gebruiken, maar ook van het doseren van watergebruik. Misschien wel de beste manier om dat te doen is druppelirrigatie. Dit is een bijzonder efficiënte manier om je tuin van water te voorzien. Het levert water direct aan de wortels van de planten, en minimaliseert zo verspilling. Je kunt een druppelirrigatiesysteem kopen in een tuincentrum, maar het is ook mogelijk om er zelf een te maken. Hiervoor heb je slangen, druppelaars en een pomp nodig.

Je hoeft niet natuurlijk niet maar één van deze opties te gebruiken. Als je echt duurzaam wilt leven en je tuin op een duurzame manier wilt bewateren, combineer je verschillende zaken. Recycle water, vang regenwater op, zorg voor je eigen grondwaterpomp en gebruik vervolgens een druppelirrigatiesysteem om het water zo efficiënt mogelijk te gebruiken.