Probeer in de tuin te werken met verschillende hoogteniveaus

Probeer in de tuin te werken met verschillende hoogteniveaus

Werk je aan de samenstelling van de beplanting in je (gerenoveerde) tuin? Wil je de bestaande beplanting komend voorjaar aanpassen, om de tuin door het jaar heen van meer kleur te voorzien? Bij het kiezen van nieuwe planten, struiken en bomen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Blijft het groen mooi in de wintermaanden, of laat een plant z’n bladeren vallen? Hoe zit het met de winterhardheid van de beplanting, overleeft deze de vrieskou in december en januari? Let ook op het verschil in hoogteniveaus tussen de planten. Een kersenboom kopen, gecombineerd met bijvoorbeeld een Viburnum en een aantal kruipers helpt je deze niveaus te creëren. Het geeft de tuin een sfeervolle, gevulde uitstraling! 

Geniet het hele jaar door van kleur in de tuin 

Bij het samenstellen van de beplanting is het belangrijk om te kijken of planten, heesters en bomen wintergroen zijn. Je wilt voorkomen dat het groen in de tuin z’n blad laat vallen in de herfstmaanden. Dit zou de tuin in de winter een kale, saaie uitstraling geven! Het is daarbij fraai wanneer het blad van heesters en bomen in het najaar van kleur verandert. Denk aan de prachtige rode en oranje bladeren die je vaak in de bossen ziet. Een Japanse esdoorn kopen maakt dat je straks ook in je eigen tuin van deze herfstkleuren kunt genieten. 

De Japanse esdoorn is een fijne struik of boom, die in een groot aantal tuinen tot z’n recht zal komen. Daarbij heeft de esdoorn maar weinig onderhoud nodig; ook zonder groene vingers houd je deze plant in leven. Kijk eens bij een online kweker om een beeld te krijgen van de verschillende varianten waarin de Japanse esdoorn wordt aangeboden. 

Werk met verschillende hoekjes in de tuin 

Door planten met verschillende hoogteniveaus te gebruiken in de samenstelling van je beplanting heb je de mogelijkheid om knusse hoekjes te creëren in de tuin. Combineer de kersenboom of esdoorn bijvoorbeeld met een aantal lagere heesters en een bamboestruik. Het knusse hoekje wat bij een dergelijke combinatie kan ontstaan biedt de ideale plek om uit de wind te zitten in het voorjaar of de herfst. Daarbij is het een fijne plek om bij te praten met een vriendin, terwijl je kinderen elders in de tuin aan het spelen zijn. Een plekje om je even terug te trekken na een lange werkdag!