Een complete make-over van de tuin: de beste tips

Een complete make-over van de tuin: de beste tips

Wanneer je je tuin een complete make-over wilt geven dan is het handig om dat een beetje gestructureerd aan te pakken. Zomaar ergens beginnen geeft het risico dat het een project wordt waar geen eind aan komt. Bovendien kan het op die manier gebeuren dat je de werkzaamheden in de verkeerde volgorde doet en weer deels opnieuw moet beginnen.

Kijk eerst eens kritisch naar je huis

Als er ook renovatie aan het huis moet plaatsvinden dan is het verstandig om dit eerst te doen. Als er werklieden in de tuin moeten zijn voor bijvoorbeeld dakonderhoud dan wil je die niet door je net aangelegde tuin laten banjeren. Bestel dakbedekking bij ADR Dakwinkel en zorg ervoor dat het dak en de dakgoten er de komende tientallen jaren weer tegen kunnen. Dakwerkzaamheden laat je uiteraard bij voorkeur uitvoeren vanaf het voorjaar. Bij extreme kou of juist een hittegolf is het geen pretje om op het dak te werken. Maar een ervaren dakdekker kan je hier zeker over adviseren.

Maak een plan voor de tuin

Als het dak en de rookgasafvoer op de schoorsteen zijn vernieuwd kun je je op de tuin gaan concentreren. Maak een planning hoe je de tuin wilt aanleggen. Om te beginnen moet er een tuinpad komen en wellicht wil je ook een terras zodat je lekker buiten kunt zitten zodra het weer het toelaat. Als ook de tuinafscheiding moet worden vernieuwd, overleg dan met de buren als je in een rijtjeshuis woont. Als je de kosten kunt delen dan scheelt dat weer op de begroting. Als je de tuinafscheiding zelf plaatst, zorg er dan voor dat deze binnen de erfafscheiding staat. Zo voorkom je mogelijk onenigheid met de buren.

Planten en struiken in de tuin

Koop niet zomaar lukraak planten voor in de tuin omdat die er in het tuincentrum wel leuk uitzien. Een plant moet op de juiste plaats in de tuin kunnen worden gezet. Sommige planten houden van zon, andere hebben juist liever schaduw. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten in vruchtbare grond staan. Kortom: laat je goed adviseren welke beplanting voor jouw tuin de beste keuze is. Wil je met plantenbakken werken, zet hier dan alleen vaste planten in als je de bakken bij vorst in de winter naar binnen kunt halen. Ook winterharde planten bevriezen namelijk als ze niet in de volle grond staan. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor eenjarige plantjes zodat je ze ieder jaar weer kunt vernieuwen.

Een tuinhuisje plaatsen

Heb je geen schuur of garage of is die te klein? Dan is een tuinhuisje een prima oplossing. Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Voor het plaatsen ervan is meestal geen vergunning nodig. Houd er wel rekening mee dat je slechts een bepaald percentage van je tuin mag ‘bebouwen’. Informatie daarover is te verkrijgen bij de gemeente. Woon je in een huurwoning, overleg dan ook met de verhuurder over wat is toegestaan.