Een kas bouwen voor in je tuin doe je zo!

Een kas bouwen voor in je tuin doe je zo!

Het klinkt natuurlijk heel idyllisch: een kas hebben in je achtertuin en je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Gelukkig kan het vandaag de dag ook relatief makkelijk, als je tuin tenminste groot genoeg is. Als je een kant-en-klare kas wil kopen, heb je namelijk heel wat ruimte nodig. Heb je een kleinere tuin of vind je een kant-en-klare kas toch wat te duur? Je kunt ook zelf een kas bouwen voor in je achtertuin. In deze blog vertellen we je hoe je dat doet!

Wat heb je allemaal nodig? 

Een kas bouwen kun je natuurlijk niet doen zonder het juiste gereedschap en geschikte materialen. Heb je de juiste spullen in huis en ben je een beetje handig, dan is dit een leuk project om op te pakken. Bij veel bouwmarkten kun je een bouwpakket krijgen voor een kas, maar je kunt er ook voor kiezen om helemaal van de grond af aan te beginnen. Begin in ieder geval met het verzamelen van de volgende spullen: 

  • Een waterpas
  • Een schroevendraaier 
  • Een steeksleutel M10
  • Een boormachine 
  • Boortjes in de maat 7mm + 2,5mm
  • Slagpluggen
  • Een rijlat
  • Een hamer
  • Een schep 
  • Glas op maat

Zorg voor een goede fundering 

Net als bij een tuinhuis of een overkapping, is de fundering een erg belangrijk onderdeel van een kas. Hoe beter de fundering is, hoe langer je plezier kunt hebben van je kas. Je kunt de kas niet zomaar op het zand of op het gras zetten. De kans is dan namelijk groot dat hij gaat verzakken. Betonbanden zijn hier bijvoorbeeld een goede keuze voor. Zorg wel dat je deze waterpas op de grond legt, zodat je ook een rechte fundering hebt!

Het monteren van de kas 

Als je gaat beginnen met het monteren van de kas, raden we je aan te beginnen met de voor- en achtergevel. Zodra de zijkanten gemonteerd zijn, kun je de delen overeind zetten en het dak vastmaken. Ten slotte kun je de deuren en de ramen nog in de tuinkas plaatsen. Controleer het glas altijd voordat je het plaatst, zodat je zeker weet dat er geen beschadigingen in zitten. Mocht het glas beschadigd zijn geraakt, dan kun je nieuw glas online bestellen, zodat jouw project niet al te veel vertraging oploopt. Er zijn diverse soorten glas die je kunt gebruiken voor een kas in de achtertuin, maar veiligheidsglas en polycarbonaat zijn het meest geschikt, aangezien het sterke glassoorten zijn. Je wil natuurlijk niet dat jouw kas meteen kapot is als er een vogel tegenaan vliegt of als er bijvoorbeeld een tak op valt. Polycarbonaat zul je vaak wel nog zelf op maat moeten zagen, maar veiligheidsglas wordt in de meeste gevallen op maat geleverd. 

En het enige dat je nu nog hoeft te doen is je kas inrichten en er van genieten!

Herman Publishly