Grasveld

Kale plekken in het gazon? Zo bestrijd je effectief én biologisch emelten en engerlingen.

Iedere tuinliefhebber wil toch een strak en groen gazon? Het is dan ook schrikken als je opeens bruine of kale plekken in het gras ziet. Kale plekken hebben verschillende oorzaken, maar er is een grote kans dat je last hebt van engerlingen of emelten. Deze beestjes leven onder je gazon en richten flinke schade aan. In dit artikel vertellen we je hoe je engerlingen en emelten herkent en natuurlijk hoe je er zo snel mogelijk van afkomt!

Wat zijn engerlingen en emelten?

Engerlingen en emelten worden nogal eens door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want allebei de beestjes leven onder het gazon en veroorzaken dezelfde soort schade. Toch is het belangrijk om de verschillen te kennen omdat je ze op een andere manier moet bestrijden.

Emelten zijn de larven van de langpootmug. De zijn donker van kleur en maximaal 6 cm groot. Een emelt lijkt eigenlijk op een korte, dikke worm. Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers, zoals de meikever of rozenkever. Ze zien er totaal anders uit dan emelten; engerlingen hebben krom lichaam, zijn wit/gelig van kleur en hebben een opvallende bruine kop. 

Hoe weet je of je een engerlingen of emeltenplaag hebt?

De engerlingen en emelten leven dus onder het gazon, waardoor je ze niet snel opmerkt. Je ziet vaak eerst de schade die ze aanrichten. De plaagdieren eten aan de wortels of jonge uitlopers van het gras. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet fijn is voor je gazon! Het gras sterft af en er ontstaan verkleurde of kale plekken. 

Zie je kale plekken ontstaan? Check dan of engerlingen of emelten de boosdoeners zijn door een stukje gras uit te steken. Dan kun je goed zien of er plaagdieren in je gazon zitten.

Een bijkomend probleem is dat vogels dol zijn op engerlingen en emelten. Vogels pikken met hun snavels in het gras om bij de beestjes te komen. Dit richt nog meer schade aan! Tijd om de plaagdieren onder het gras snel te bestrijden.

Emelten en engerlingen biologisch bestrijden

Wat veel mensen niet weten, is dat emelten en engerlingen het beste biologisch te bestrijden zijn met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die in de bodem leven. Het zijn ideale biologische bestrijders omdat ze de plaagdieren zelf opzoeken in de bodem, ze binnenkruipen en doden. Aaltjes vermenigvuldigen zichzelf ook erg snel, waardoor ze makkelijk een hele plaag kunnen aanpakken.

Aaltjes tegen engerlingen (Heterorhabditis bacteriophora) zijn andere aaltjes dan aaltjes tegen emelten (Steinernema Carpocapsae). Voordat je aaltjes bestelt, wil je dus eerst weten met welke plaag je te maken hebt. 

Tip: je kunt emelten en engerlingen het beste bestrijden als ze net uitkomen, vanaf april. Het is ook belangrijk dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden is als je aaltjes wilt inzetten. 

Nog meer beestjes in de bodem?

Het klinkt misschien tegenstrijdig om nog meer beestjes aan je gazon toe te voegen als je last hebt van een plaag. Toch is er niks om je zorgen over te maken. Aaltjes leven alleen van plaagdieren en zijn totaal niet gevaarlijk of schadelijk voor je gazon of de natuur. Als de aaltjes alle plaagdieren bestreden hebben, is hun voedsel op en zullen ze vanzelf uitsterven. 

Bij Dr. Botani vind je alle benodigdheden voor het bestrijden van plaagdieren en het verzorgen van je (moes)tuin en (kamer)planten!

Herman Publishly