Hoe vind je kunstgras dat bij je tuin past?

Kunstgras is er in veel verschillende soorten, van goedkopere varianten die prima te gebruiken zijn als vloer in een etalage of beursstand tot realistische varianten die nauwelijks nog te onderscheiden zijn van echt gras. Wil je een gazon in je tuin realiseren dat er luxe, duurzaam en vooral ook echt uitziet? Dan kun je kunstgras kopen in diverse varianten. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit meerdere kleuren en kleurencombinaties, ook uit verschillende lengten van de vezels, ofwel de sprietjes. Hoe vind je nu het kunstgras dat het best bij jouw tuin past? Wij geven je een aantal tips.

Bepaal eerst wat je precies nodig hebt

Het is goed om op de eerste plaats na te denken over de specifieke behoeften. Wil jij het kunstgras gaan gebruiken voor decoratieve doeleinden of gaat het kunstgras ook zwaarder belast worden? Wordt het de ondergrond voor een speelplaats voor de kinderen of huisdieren? Het is belangrijk dat de kwaliteit van het kunstgras past bij jouw specifieke doeleinde.

De kleur van het kunstgras

Je kunt kiezen voor kunstgras in een enkele kleur groen, maar er zijn ook realistische varianten waarin andere tinten zijn verwerkt. Denk aan een combinatie van groentinten of een mix met bruine delen voor de extra realistische look. De kleur van het kunstgras is bepalend voor hoe realistisch het eruit ziet. Daarnaast wil je ook rekening houden met hoe de kleur toont in jouw tuin. Een lichtere kleur kan heel mooi zijn in een schaduwrijke tuin, maar kan te fel zijn voor in een zonrijke tuin.

De poolhoogte van het kunstgras

De poolhoogte noemen we ook wel de vezelhoogte. We hebben het dan over de hoogte van de sprietjes van het kunstgras. Heel korte sprietjes gaan ten koste van de realistische uitstraling van het kunstgras, terwijl heel lange vezels sneller plat gaan liggen. Deze varianten hebben dus meer onderhoud nodig om de sprietjes weer rechtop te laten staan. Het is belangrijk om te kijken naar welke poolhoogte het best bij je past. Hou je van een weelderige uitstraling, dan zijn langere vezels een goede keuze. Ga je vooral voor duurzaamheid en minder onderhoud? Dan zijn kortere vezels beter.

De mate van onderhoud van het kunstgras

De ene persoon vindt het helemaal niet erg om tijd te investeren in het mooi en schoon houden van kunstgras, terwijl de andere persoon vooral het liefst zo veel mogelijk tijd overhoudt om van de tuin te genieten. Het is belangrijk om te weten dat de ene soort kunstgras meer onderhoud nodig heeft dan de andere variant. Bedenk dus voor jezelf hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhouden van het kunstgras, zodat je dit mee kunt laten wegen in je beslissing.

De kosten van kunstgras

Het spreekt voor zich dat het ook belangrijk is dat kunstgras binnen je budget past. Je kunt kiezen voor heel goedkoop kunstgras, wat uitstekend is voor bepaalde toepassingen, maar wat niet geschikt is als je een realistisch gazon wilt creëren in de tuin. Kijk dus niet alleen naar de prijs van het kunstgras, maar ook naar de uitstraling en toepassing. Je wilt een kunstgras kopen die de gewenste uitstraling biedt tegen een mooie prijs. Probeer dus de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor je tuin.