Een huis kopen? Vergeet dit niet!

Ja, eindelijk is het je gelukt om een huis te kopen, van harte gefeliciteerd! Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je huis en je spullen goed beschermd zijn. Daarom is het volgende punt enorm belangrijk: je woning verzekeren. Maar hoe zit dat nu precies? en waarvoor is mijn huis dan precies verzekerd? De antwoorden op deze vragen vind je hieronder. Lees dus vooral verder als je meer te weten wilt komen over het verzekeren van je woning. 

Waarom is een woonverzekering belangrijk?

Wanneer je een huis koopt, dan richt je dit huis ook in met je eigen spullen. Denk aan bijvoorbeeld meubels, decoratie en andere dierbare spullen. Je hoopt er natuurlijk nooit op, maar helaas kan brand of diefstal voorkomen. Wanneer je dan geen woonverzekering hebt, heb je dus pech en zal je alles zelf moeten ophoesten. Er zijn verschillende woonverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Zo heb je een opstal, inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Het is erg belangrijk dat je voor jezelf een passende woonverzekering uitkiest. Bedenk daarom goed waarvoor je verzekerd wilt zijn, en kijk ook naar welke opties je financieel gezien open hebt staan. 

Is een woonverzekring verplicht? 

Wettelijk gezien is een woonverzekering niet verplicht. Je hoeft hem dus niet per se af te sluiten, maar dat wordt echt ten strengste afgeraden. Wanneer je namelijk geen woonverzekering afsluit, moet je alle kosten zelf betalen wanneer er schade aan je woning,  tuin of schuur is aangebracht. Denk dus echt goed na en laat het niet zomaar links liggen, want je kunt er nog enorm veel spijt van krijgen in de toekomst wanneer je geen woonverzekering hebt afgesloten. 

Wat kost een woonverzekering

De kosten van een woonverzekering zijn natuurlijk per persoon verschillend. Je kunt het zo breed maken of zo klein houden als wat je zelf wilt. Het moet immers bij jou en je woning passen. Ook heeft de grootte en de waarde van je woning invloed op de kosten van je woningverzekering. Zo komt de gemiddelde premie neer op een bedrag van € 1,30 per € 1000,00 aan verzekerd bedrag. Bijvoorbeeld voor een huis met een herbouwwaarde van € 250.000 betaal je dus gemiddeld € 325,00 per jaar. Hoe groter het huis is, hoe hoger de waarde vaak ook is, houd dat dus ook altijd even in je achterhoofd. Dus wanneer jij je woonverzekering hebt afgesloten, kun jij lekker onbezorgt gaan genieten van je eigen plekje!