Tips bij het kiezen van kleur en stijl bestrating voor jouw tuin

Tips bij het kiezen van kleur en stijl bestrating voor jouw tuin

Bij het ontwerpen van een tuin is de keuze van bestrating een hele belangrijke. Jouw bestrating zorgt namelijk voor de uitstraling en harmonie binnen je tuin. De kleur en stijl van de bestrating moeten niet alleen bij je huis passen, maar ook de sfeer van je tuin versterken. In dit artikel delen we tips over hoe je kleur en stijl van bestrating kunt kiezen die perfect aansluiten bij je huis en de gewenste tuinsfeer.

Oud Hollandse tegels

Ben jij op zoek naar oud Hollandse tegels vanwege het gevoel van authenticiteit en nostalgie? Deze tegels voegen een charmant en tijdloos element toe aan elke buitenruimte. Daarnaast passen oud Hollandse tegels perfect bij traditionele en historische woningen omdat het passend is bij de architectuur en stijl van oudere huizen.

Kleurvariaties

Terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Denk bijvoorbeeld aan klassiek grijs, warme roodtinten of blauwe tegels. Onze tip: kies een kleur die past bij de gevelkleur van je huis en die past bij de omringende elementen in je tuin. Ook kun je rekening houden met kleurpsychologie. Warme kleuren zoals rood en geel creëren een uitnodigende sfeer, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen juist een ontspannen ambiance bieden.

Welke sfeer?

Voor je een tegel kiest is het goed om na te denken over het creëren van een sfeer in je tuin. Want een keuze voor romantisch en rustiek vraagt andere tegels dan een strak en modern ontwerp. Soms kan het helpen om inspiratie op te doen door bijvoorbeeld een showtuin te bezoeken. Hier zie je alle verschillende soorten bestrating bij elkaar en kun je beter kiezen wat bij jouw wensen past.

Contrast en harmonie

Bij het creëren van de ideale achter- of voortuin is een beslissing over contrast of harmonie nodig. Kiezen voor contrasterende kleuren kan ervoor zorgen dat de tuin aandacht trekt en een dramatisch effect creëren. Harmonieuze kleuren zorgen juist voor een samenhang en een rustgevende sfeer. Welke je kiest is afhankelijk van wat jij mooi vindt en wat past bij je woning.

Architectuur

We benoemden het eerder al even, het afstemmen van je tegels op de architectuur van je huis. Door materialen en kleuren te kiezen die complementair zijn aan de bouwstijl en kenmerken van je huis kun je zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten. 

Het kiezen van de juiste kleur en stijl van bestrating is een belangrijk onderdeel voor het creëren van een samenhangende en aantrekkelijke buitenruimte. Door rekening te houden met de unieke kenmerken van je huis en de gewenste tuinsfeer, kun je bestrating selecteren die perfect past bij jouw persoonlijke smaak en stijl.

Redactie Tuinblogger