Welke planten groeien goed in de schaduw?

Welke planten groeien goed in de schaduw?

In tuinen en huizen zijn er vaak plekken waar de zon niet veel schijnt. Dat noemen we schaduw. Maar betekent dat dat je daar geen planten kunt laten groeien? Gelukkig niet! Er zijn veel planten die prima gedijen in de schaduw.

Begrijpen van schaduw

Om te begrijpen welke planten goed groeien in de schaduw, moeten we eerst weten wat schaduw eigenlijk is. Schaduw ontstaat wanneer de zonnestralen geblokkeerd worden door iets, zoals gebouwen, bomen of andere planten. Hierdoor ontvangt de grond op die plek minder zonlicht.

Soorten schaduw

Er zijn verschillende soorten schaduw: diepe schaduw, halfschaduw en lichte schaduw. Diepe schaduw is wanneer er bijna geen direct zonlicht komt, zoals onder dikke bomen. Halfschaduw is wanneer de zon af en toe doorbreekt, zoals onder een boom met losse bladeren. Lichte schaduw is wanneer de zonnestralen gefilterd worden door dunne bladeren of door een gebouw.

Welke planten groeien goed in de schaduw?

Planten voor de soorten schaduw

Voor plekken met diepe schaduw zijn er specifieke planten die goed gedijen. Enkele voorbeelden zijn varens, hosta’s, en klimop. Deze planten hebben niet veel zonlicht nodig en kunnen zelfs in de donkerste hoeken groeien. Ze voegen ook veel groen toe aan schaduwrijke plekken. Deze zou je bijvoorbeeld onder een overkapping kunnen plaatsen van Kingglass.

Voor plekken met halfschaduw zijn er nog meer opties. Planten zoals astilbe, hortensia’s en foxgloves kunnen goed gedijen onder bomen waar af en toe zonlicht doorbreekt. Deze planten hebben wat meer licht nodig dan die voor diepe schaduw, maar ze kunnen nog steeds goed groeien zonder direct zonlicht.

Zelfs voor plekken met lichte schaduw zijn er planten die goed kunnen groeien. Denk aan planten zoals lelietje-van-dalen, primula’s en viooltjes. Deze planten kunnen gedijen in gebieden waar de zon af en toe doorbreekt, maar niet constant schijnt. Ze voegen kleur en leven toe aan schaduwrijke plekken.

Tips voor het laten groeien van planten in de schaduw

Nu je weet welke planten goed groeien in de schaduw, zijn hier enkele tips om ze gezond te houden:

  1. Water geven: Planten in de schaduw hebben misschien minder water nodig dan planten in de volle zon, maar ze hebben nog steeds water nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

2. Meststoffen: Geef je schaduwplanten af en toe wat meststoffen om ze gezond te houden. Kies voor meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor schaduwplanten.

3. Snoeien: Snoei regelmatig dode bladeren en takken weg om je planten gezond te houden en de luchtstroom te bevorderen.

4. Bodemkwaliteit: Zorg voor goede bodemkwaliteit door compost toe te voegen. Dit helpt bij het vasthouden van vocht en voedingsstoffen, wat belangrijk is voor schaduwplanten.

Met deze tips en kennis over welke planten goed groeien in de schaduw, kun je zelf een prachtige schaduwtuin creëren, zelfs op de donkerste plekken!