Zo plant je een beukenhaag

Zo plant je een beukenhaag

Beukenhagen zijn een klassieke keuze voor de Nederlandse tuin. Of het nu gaat om het creëren van privacy, het brengen van structuur of gewoonweg het toevoegen van natuurlijke schoonheid aan je buitenruimte, een beukenhaag biedt tal van voordelen. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in het proces van het kiezen, planten en verzorgen van een beukenhaag. Zo kun je zelfverzekerd aan de slag en genieten van een prachtig eindresultaat! 

Waarom een beukenhaag?

Een beukenhaag is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook diverse praktische voordelen die het een populaire keuze maken onder Nederlandse tuinliefhebbers. Hieronder enkele belangrijke voordelen:

 • Privacy: Beukenhagen vormen een dichte barrière die het hele jaar door privacy biedt. Zelfs in de winter, wanneer andere planten hun bladeren verliezen, behoudt een beukenhaag zijn verdorde bladeren tot de nieuwe uitloop in het voorjaar.
 • Windbescherming: Deze hagen zijn uitstekend geschikt als windscherm, waardoor ze de ideale keuze zijn voor meer open of winderige locaties.
 • Duurzaamheid: Beukenhagen zijn bijzonder duurzaam en kunnen, mits goed verzorgd, decennia lang meegaan.
 • Milieuvriendelijk: Een natuurlijke haag zoals de beukenhaag draagt bij aan de biodiversiteit, biedt schuilplaatsen en voedsel voor diverse diersoorten en helpt bij het absorberen van CO2.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het planten van je beukenhaag, is het belangrijk om alle benodigdheden klaar te hebben. Hieronder een checklist van wat je nodig hebt:

 • Beukenhaagplanten: Kies gezonde planten met een goed ontwikkeld wortelstelsel. De planten zijn verkrijgbaar in verschillende maten; voor een direct dichte haag kun je kiezen voor grotere maten.
 • Tuinhandschoenen: Bescherm je handen tijdens het werk.
 • Spade of schep: Voor het graven van de plantgaten.
 • Tuinlijn: Om ervoor te zorgen dat je haag recht wordt geplant.
 • Organische bodemverbeteraar: Vermeng dit met de bestaande grond om de groei te bevorderen.
 • Water: Zorg voor voldoende water om de planten na het planten te bewateren.

De beste planttijd

Timing is cruciaal wanneer je besluit een beukenhaag te planten. De optimale planttijd zorgt ervoor dat je beukenhaag goed aanslaat en een gezonde groei heeft. Hier zijn de beste momenten om je beukenhaag te planten:

 • Herfst (eind oktober tot begin december): Dit is de ideale tijd om beukenhagen te planten. De grond is nog warm genoeg van de zomer en biedt de planten de kans om voor de winter nog wortels te ontwikkelen.
 • Voorjaar (maart tot begin mei): Als je de planttijd in de herfst hebt gemist, is het voorjaar een goede tweede keuze. Zorg ervoor dat je plant voordat de nieuwe groei begint en terwijl de grond al opgewarmd is.

Het Nederlandse klimaat, met zijn milde winters en gematigde zomers, is over het algemeen goed geschikt voor het planten van beukenhagen. Vermijd het planten tijdens vorstperioden of tijdens extreem droge of natte weersomstandigheden om de beste start voor je haag te garanderen.

Voorbereiding van de plantlocatie

Een goede voorbereiding is belangrijk voor het aanleggen van een beukenhaag. Begin met het selecteren van een geschikte locatie die voldoende licht ontvangt, maar enigszins beschut is tegen de volle zon en sterke wind. De bodemvoorbereiding is de volgende stap: controleer de pH-waarde en de bodemstructuur, beuken groeien het beste in licht zure tot neutrale bodem. Graaf een sleuf van ongeveer 50 cm diep en 60 cm breed om de bodem te verbeteren voor wortelgroei. Vermeng de uitgegraven aarde met organische compost om de voedingswaarde te verhogen en de drainage te verbeteren. Zorg tenslotte voor goede waterafvoer, vooral als de bodem zwaar is; in dat geval kan toevoegen van grof zand helpen.

Verzorging na het planten

Na het planten van je beukenhaag is het belangrijk om deze goed te verzorgen voor de beste groei en gezondheid. In de eerste weken is het belangrijk om de haag regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes, en ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft zonder dat het water blijft staan. Het eerste snoeien vindt plaats ongeveer een jaar na het planten en moet in het begin van de zomer gebeuren om een dichte groei vanaf de basis te bevorderen; eventueel een tweede keer snoeien in het vroege najaar. 

Vergeet niet om de haag elk voorjaar te bemesten met een uitgebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof. Let ook op tekenen van ziektes of ongedierte en behandel de haag indien nodig met geschikte producten om schade te voorkomen.

Redactie Tuinblogger