badminton-grasveld-zon

Graszaad: nu kale plekken in je gazon repareren!

Al besteed je nog zoveel tijd aan je gazon, je ontkomt er niet aan dat er soms kale plekken ontstaan. Vanaf nu tot eind oktober, is het niet alleen een goede tijd om een nieuw gazon in te zaaien met graszaad, het is ook de perfecte periode om de kale plekken in je gazon te repareren zodat je nog voor de winter weer een geheel groene grasmat hebt. In deze blog leg ik uit waarom dat zo is én hoe je dit het beste kan doen.

Voetballers, salto’s en dode muizen

Als je zoals wij te maken hebt met een aantal jongens die behalve veel achter de I-pad gelukkig ook nog vaak gewoon lekker buiten willen spelen, dan zijn kale plekken in het gras onvermijdelijk. Het is natuurlijk mooi als je een ‘sliding’ maakt voordat je scoort met voetbal, of als je een mooie ‘frontflip’ of ‘backflip’ (wij noemden dat overigens vroeger gewoon ‘salto’s’) vanaf de picknicktafel op de grasmat maakt. Maar ja, de grasmat houdt er wel zijn littekens aan over. En wat te denken van dode vogeltjes of muizen in het gras begraven om later te kijken hoe het skeletje eruit ziet. Ja, sorry lezers, het zijn wel jongens hé. En aangezien ik geheel in lijn met de wens van de overheid onze jongens echt wel jongens laat zijn, zijn dat zo de consequenties. Ik zie er zelf heel eerlijk ook de lol niet altijd van in, maar dit geheel terzijde….

We kunnen in ieder geval stellen dat het gazon hier intensief gebruikt en belopen wordt, waardoor kale en uitgedunde plekken ontstaan. Jammer, maar ik zie het maar als bewijs dat hier echt geleefd wordt. Neemt niet weg dat het nu wel de hoogste tijd is voor de EHB-KPEerste Hulp Bij – Kale Plekken ‘.

Graszaad zaaien wanneer doe je dat?

Gras inzaaien, of kale plekken opnieuw zaaien, kun je twee keer per jaar doen. In het voorjaar (maart – mei) of in het najaar (augustus-oktober). Zelf heb ik de beste ervaring met het zaaien in het late najaar. Zo rond oktober dus. Er groeit nu minder onkruid dan in de afgelopen maanden en zo kan het graszaad zonder al te veel concurrentie goed ontkiemen en groeit het gazon snel dicht.. Maar wacht ook weer niet té lang, want het wordt snel ook een stuk kouder en dan als de bodemtemperatuur onder de 10 graden ligt, ontkiemt het graszaad niet meer en kan je beter wachten tot het voorjaar.

 

Stappenplan kale plekken inzaaien

1. Maai het gazon.
2. Hark* de grond op de kale plekken een beetje los.
3. Verwijder oud gras, mos en eventueel onkruid.
4. Gooi er een laagje goede grond op en het hark het geheel glad.
5. Zaai het graszaad.
6. Hark het zaad er licht in en druk de grond aan.
7. Geef water.
8. Span draden als je veel last hebt van vogels die al het zaad opeten.
9. Wacht geduldig af, loop er niet over heen en geef extra water als het droog is.
10. Als het gras ongeveer 5 cm is, kun je het voor het eerst maaien.

*Als het nodig is, of het is een groter stuk, kan je in plaats van een beetje losharken ook nog een keer verticuteren. Met een speciale verticuteerhark of -machine of prik met een riek grote gaatjes in de grasmat. Op die manier komt er lucht bij de graswortels en zal het beter groeien.

Graszaad online kopen

Voor kleine kale plekken kan je natuurlijk een klein doosje bij je lokale tuincentrum halen. Maar graszaad blijft lang houdbaar, én je strooit toch altijd sneller meer dan je denkt. Het loont dus om gelijk een grotere (goedkopere!) verpakking aan te schaffen. Zeker in ons geval, want door het intensieve gebruik van onze grasmat, is er altijd wel weer een plek die opnieuw moet worden ingezaaid.

Dure kleine verpakkingen komen er hier dus niet in. Ook heb ik geen zin om te slepen, dus ik koop graszaad gewoon online (lekker thuis bezorgd). De laatste keer via Landscaper Pro. Ik dacht eigenlijk dat die webshop alleen voor hoveniers was, maar ze leveren dus ook gewoon aan particulieren. Zonder verzendkosten en je hebt het snel in huis!

Welk graszaad kies je?

Om heel eerlijk te zijn, voor mij is ‘gewoon’ graszaad goed genoeg. Speciaal ‘kale-plekken’ gras of, ‘schaduw-gras’, ik geloof daar niet zo in. Het enige waar ik in ons geval wel echt op lette, was of het een grassoort is die tegen een stootje kan. Dus de benaming ‘speelgras’ spreekt mij dan weer wel aan.

Bij Landscaper Pro heeft het onder de naam Performance: “Een perfect graszaadmengsel voor gazons waarop veel wordt gespeeld en gesport.” Die heb ik inmiddels dus aangeschaft en ik zie de eerste groene waas op de gezaaide stukken al verschijnen.

Dat komt dus helemaal goed in het voorjaar!

Groene groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger