Biologisch Tuinieren: Zo helpen Aaltjes je aan een mooi gazon

Op een natuurvriendelijke manier met je tuin om gaan. Voor de echte groenliefhebbers onder ons de enige logische weg. Van het planten van speciale bijenplanten tot het laten liggen van wat rommel voor de vogels in de border. Zo trek je volop dieren naar je tuin. Maar er zijn natuurlijk ook gasten die je liever ziet gaan dan komen. Neem nou Engerlingen en Emelten. In een mum van tijd weten deze larven je hele gras naar de knoppen te helpen. Maar ook dat kan je op een natuurvriendelijke manier aanpakken. Door ze biologisch te bestrijden met aaltjes!

Kale plekken in je gazon

Een mooie grasmat krijg je niet cadeau. Daar zit veel werk in. En niets vervelender dan dat er opeens, als de lente weer van start gaat, allemaal bruine, gele of zelfs grote kale plekken in je gazon te zien zijn. Wanneer je ter plekke wat beter gaat kijken en je tilt het gras een beetje op, slaat de schrik je om het hart. Beestjes! Krioelende larven die duidelijk de oorzaak van de schade zijn.

Waarschijnlijk zijn in jouw grasmat Emelten of Engerlingen komen wonen. Ze vreten onder de grond de wortels van het gras aan en dat kan daar natuurlijk niet tegen. Daarnaast zoeken vogels, mollen en andere dieren naar deze larven en ploegen daarbij het hele gazon om.  Al met al geen mooi gezicht dus die lelijke plekken. Maar daar is wat aan te doen!

Engerlingen of Emelten zie jij het verschil?

Hoewel de schade die ze aan je gras kunnen veroorzaken erg op elkaar lijkt, gaat het wel om twee verschillende plagen die elk op hun eigen manier bestreden moeten worden. Het is dus belangrijk dat je wel het verschil tussen een Engerling en een Emelt ziet. Ik zet het even op een rijtje voor je:

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze hebben een dik, lang bruinachtig lijf. Het ziet er eigenlijk uit als een korte worm met een harde huid. Emelten zijn allemaal ongeveer even groot.

Engerling

Daarnaast heb je dus de Engerlingen. Dat zijn de witgekleurde larven van een kever die behoort tot de groep van bladsprietkevers. Zoals de junikever, de rozenkever of de meikever. De engerlingen lijken op elkaar maar kunnen verschillen in grootte.

“Zowel Emelten als Engerlingen zijn biologisch te bestrijden met aaltjes, alleen moet je dus wel voor elke plaag een ander soort aaltje gebruiken.”

Aaltjes de natuurlijke vijand

Aaltjes, of nematoden, komen van nature al voor in de bodem. Daar gaan ze op zoek naar larven van insectenplagen. De aaltjes dringen de larven binnen, scheiden daar bacteriën uit die de larve binnen enkele dagen doden. De aaltjes voeden zich daarna met de dode larve, waarna ze zich vermenigvuldigen. Daarna verspreiden de nieuwe aaltjes zich op zoek naar een nieuwe prooi.

Misschien dat je wat aarzelt bij het zien van deze kriebelige aaltjes, maar deze microscopisch kleine wormpjes zorgen er wel voor dat je op een natuurvriendelijke manier de plaaginsecten uit je gras kunt weren. Ze zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, bijen, vogels en regenwormen.  Bezoekers die natuurlijk wel welkom zijn in je tuin!

Online aaltjes bestellen

Welke aaltjes je nodig hebt en wanneer je dit het beste kunt doen, hangt af van het soort larve dat je gras teistert én in welke fase van de levenscyclus de larve zit. Zo kun je Engerlingen het beste bestrijden als ze nog jong en klein zijn (kleiner dan 2 cm) en Emelten in principe het beste eind oktober.

Online kun je deze biologische tuinhulpen bestellen bij Aaltjesdirect.nl. Zij leveren je snel aaltjes die van nature al in de Nederlandse bodem voorkomen. Op hun site vind je heel uitgebreid per plaag meer informatie én duidelijke gebruiksaanwijzingen voor de bestrijding van jouw plaaggeesten.

Ook voor allerlei andere insectenplagen trouwens.
Maar daarover een andere keer meer.

Succes met de bestrijding!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen.
Fotocredits : Tuinblogger, Aaltjesdirect.nl | Koppert Biological Systems

Redactie Tuinblogger