Nu is de tijd om DHZ Brandnetelgier meststof maken!

Nu zijn er volop jonge brandnetels te vinden. NIet direct in mijn eigen tuin,  maar inmiddels weer wel volop in die van de buurman 🙂 Dus aan de rand pluk ik zo nu en dan wat van deze prikkende vrienden om aan onze kipjes te voeren (die zijn er dol op) én om er brandnetelgier van te maken. ‘Brandnetelgier’? En dat is geen roofvogel :), maar een weldadig goedje voor je planten. Nog nooit van gehoord? Dan leg ik je het nut en gebruik ervan in deze tuinblog graag even toe. O, ja het stinkt wel 🙂

brandnetels-tip-doehetzelf

Wat is brandnetelgier?

Brandnetelgier is een super makkelijk te maken aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels dat veel stikstof en mineralen bevat. Het maakt je planten sterker en ze groeien er beter van. Daarbij komt dat luizen je planten erdoor minder lekker vinden dus dat is mooi meegenomen. Vooral in je moestuin, bijvoorbeeld tomaten, groeien er supergoed door is mijn ervaring!

Wat heb je nodig

  • Handschoenen
  • Brandnetels
  • Emmer
  • Water
  • Snoeischaar
  • Bamboestokje
  • Lege frisdrankfles

Natuurlijk ga je mét tuinhandschoenen aan de slag! Pluk vooral jong nieuw brandnetelblad. Gebruik in ieder geval niet al in bloei staande brandnetels. Vul vervolgens een plastic emmer met water en knip de volle bos met een snoeischaar in kleine stukjes. Sommige sites geven aan dat er suiker en gesteentemeel bij moet en geven ook een strikte verhouding water en brandnetels. Ik doe dat nooit. Ik roer gewoon alles door elkaar en zet de emmer weg in een hoekje. In een vér hoekje … want het gaat echt ENORM stinken ? het heet niet voor niets ‘gier’.

Roer daarna elke dag of als je er toevallig langsloopt even met een stokje doorheen. Na een week of twee vind ik het altijd wel klaar en schep ik de bladeren en de stengels eruit (die gaan op de composthoop) et voilà: klaar!

Hoe gebruik je de brandnetelgier?

De brandnetelgier (ik giet het in oude frisdankflessen) is nu best sterk. Voor gebruik verdun je het dan ook met water. Officieel is dat 1 op 10, maar ik doe gewoon een flinke scheut in mijn gieter voordat ik het bij mijn planten giet. Het komt niet zo nauw. Het stinkende goedje blijft een paar maanden bruikbaar.

De meeste planten doe je een groot plezier met al deze extra stikstof, zoals bijvoorbeeld vaste planten, eenjarige zomerbloemen, rozen, bessenstruiken, fruitbomen, pompoenen, courgettes, prei, tomaten, koolsoorten, komkommer en mais. Geef de gier echter niet aan bonen, erwten of uien. Dan worden het weliswaar grote maar slappe planten met veel blad en minder vruchten.

Al met al verdient de brandnetel dus een beter imago dan hij bij de meeste mensen heeft. In het radioprogramma Vroege vogels was over de brandnetel een tijd geleden ook een mooi item te horen.

Stinkende groet 🙂

handtekening tuinblogger