blauwe-bessen-taart-bes-decoratie

Pluk je eigen bessen!

Ik heb het wel eens geprobeerd. Blauwe bessen verbouwen. Want ik vind ze echt heerlijk. Maar helaas is dat hier nog nooit een succes geworden. Dat ligt misschien aan mijn tuinier skills :), maar het is ook wel een heel erg kieskeurige struik als het gaat om grond en voeding. Gelukkig zijn er alternatieven.

Tip: plant een struik vol eetbare blauwe bessen

Mij kwam namelijk vandaag wat smakelijk tuinnieuws ter ore. Er is een nieuwe makkelijke sierplant (hij lijkt op buxus) te koop -genaamd Berry Bux- die in het voorjaar vol bloesem en in de zomer vol blauwe bessen staat. Die zijn supergezond en zitten boordevol vitamine A, B en C en antioxidanten. Eén struik kan zo’n 1.200 blauwe bessen produceren.

Mooi als haag
Dze winterharde struik wordt zo’n 50 cm hoog en heeft compacte groeivorm. De plant behoudt het hele jaar zijn groene uiterlijk. In april verschijnt de bloesem en in juli komen de eerste bessen tevoorschijn. Als deze blauw kleuren, zijn ze rijp en kun je ze volop plukken. Je kan ‘m behalve in potten ook in de volle grond planten bijvoorbeeld als smakelijke haag langs een looppad. Een mooi alternatief voor buxus ook. Ziet er wat ‘losser’ uit en elke keer als je erlangs loopt, pluk je de heerlijke bessen.

Verzorging
De Berry Bux is sterk en vraagt weinig verzorging. Zet ‘m op een zonnig plekje of in de halfschaduw. Voorkom dat de kluit uitdroogt en voeg eens per twee weken een beetje plantenvoeding toe aan het gietwater. Staan de planten in een pot? Zorg dan wel dat overtollig water weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door een gat in de bodem van de pot of door gebruik van hydrokorrels. Door de compacte vorm is snoeien bijna niet nodig. Eventueel uitstekende takjes knip je gewoon af.

Deze struik is verkrijgbaar bij verschillende tuincentra door heel Nederland. Maar ook online – wel zo makkelijk – vind je mooie en smakelijke bessenstruiken waarmee je straks heerlijk kan genieten van gezond fruit uit eigen tuin!

Succes en eet smakelijk!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger