Rhododendrons zijn sterke wintergroene struiken die je binnenkort (in het vroege voorjaar dus) weer overal prachtig in bloei zal zien staan. Ze zijn er in soorten en maten en worden afhankelijk van de soort 1 tot 4 meter hoog. Een makkelijke winterharde én wintergroene struik zolang je hem maar wel op de juist plek zet. Want deze oorspronkelijk langs de frisse bosrand staande plant houdt van zure, humusrijke grond op een mooi plekje in de halfschaduw. In deze tuinblog laat ik je wat toepassingen zien die ik het mooist vind.
Zó vind ik rhododendrons het mooist
- Grote groepen dezelfde planten
Ooit zag ik een prachtige oude boerderij met alleen maar rhododendrons in de border voor het huis. Schitterend! Dat is weer eens wat anders dan hortensia’s die meestal voor dit doel zo worden aangeplant. En een groot voordeel: deze struik blijft ook in de winter mooi groen en je hóeft niets te snoeien (maar ’t mag wel). - Grote en meerstammige rhododendrons
Midden op je grasveld één mooie grote rhododendron. Het geeft je tuin instant een mooie sfeer die je met heel veel kleine beplanting nooit bereikt. En daar hoef je echt geen lap grond voor te hebben. Ook in je kleinere (nieuwbouw) – tuin doet één zo’n boom wonderen. Vooral grote meerstammige planten, zoals die hier boven de tuinblog op de foto staat, zijn hier goed voor te gebruiken. Dat ziet er toch fantastisch uit en je hebt er ook nog eens weinig onderhoud aan. Kijk voor meer inspiratie op mijn pinterest-bord.
Van nature een zuurpruim …
Ik kies voor planten die het op een plek van nature makkelijk doen. En gezien de grond hier in de polder horen rhododendrons daar eigenlijk niet bij. Dat is van nature toch wat je noemt een ‘zuurpruim‘. Maar op zich hoef je je daar niet veel van aan te trekken. Even verderop zijn buren die een flink aantal kuubs zure grond op hun tuin hebben laten storten en nu volop genieten van een mooie volle groene border met rhododendrons. Het kan dus wel!
Zelf heb ik nog wat anders achter de hand om toch van de rhododendrons te genieten. De tuin van mijn broer. In zijn grote bostuin midden op de Utrechtse Heuvelrug komen de struiken in grote groepen en in enorme formaten voor. Dus in het vroege voorjaar is het straks weer tijd voor een mooie wandeling.
Voor meer informatie en andere leuke activiteiten, kijk ook eens op de website van de Nederlandse rhodovereniging
“Zolang je niet 20 soorten naast elkaar plant en er geen tuinkabouter naast zet, is de rhododendron alles behalve tuttig. Plant van één soort een grote border vol of plant één mooie in het oog springende grote rhododendron!”
Zo plant en onderhoud je rhododendrons
- Koop je grote rhododendron uit de volle grond bij een gespecialiseerde kweker.
- Plant ze in het voor- of najaar. (1-3 per m2 afhankelijk van de soort en maat bij aanschaf).
- Plant niet te diep, in een breed gat en druk de grond goed aan. Niet té hard dan trap je de wortels stuk!
- Is bij jou in de tuin de grond van zichzelf al zuur (lees ‘bosachtig‘)? Gebruik dan een mengsel van 50% turf en 50% grond uit het gegraven plantgat. Woon je zoals ik in veenachtig ‘polder’-gebied, gebruik dan uitsluitend turf in het gat. Mijn tip: maak er in dat geval zelfs een soort heuveltje van, dan kan het water ook goed weg.
- Geef de rhododendrons 2x per jaar minerale meststoffen / organische mest.
- Verbeter de grond twee keer per jaar met turf of andere gecomposteerde materialen zoals bijvoorbeeld verrotte bladeren.
- Breek in het voorjaar uitgebloeide bloemen eraf. De plant verspilt zo geen energie aan het maken van zaad en zo ontwikkelen zich meer nieuwe knoppen.
- Rhododendrons houden wel van een vochtige grond maar staan niet graag té nat. Zorg dus dat teveel water wel makkelijk afgevoerd word.
- Geef in droge zomers water (niet te veel!).
En zoek je nog meer informatie over deze soort? Kijk dan ook eens op wikipedia.
Frisse bosgroet,
1 Comment
Comments are closed.