Hortensia’s – elk seizoen mooi

Hortenstia voor schuurOp meerdere plekken in mijn tuin heb ik groepen hortensia’s (Hydrangea macrophylla) staan. Een makkelijke en stevige plant die elk jaar weer prachtig bloeit. Een plant die het hier in de waterrijke omgeving waar ik woon ook heel goed doet.

Ze staan bij mij op schaduwrijke plekken en vooral de roze hortensia’s die tegen de zwarte schuur staan, vormen een mooi plaatje.

Populair en niet voor niks

Je kan het je nu bijna niet voorstellen, maar vroeger waren het de eerste planten die mijn ouders verwijderden toen wij een nieuw huis kregen. Ze vonden het destijds (dat was in de jaren 70, de tijd van heide, zitkuilen en coniferen) een vreselijk ouderwetse en truttige plant. Maar het kan verkeren. Tegenwoordig zie je hortensia’s overal in allerlei soorten en maten. Op tuincentrum.nl vind je een fantastisch mooi overzicht van alle varianten hortensia ’s die er zoal zijn. Ongelofelijk hoeveel keus er is.

Zelf heb ik ook verschillende soorten in mijn tuin geplant. Heel eerlijk, een aantal heb ik er na een seizoen of wat ook al weer uitgehaald. Er waren probeersels bij die jammerlijk mislukten. Zoals de witte hortensia’s met van die mooie grote bollen die na de bloei massaal als een plumpudding in elkaar zakken.Of de in boeketten altijd zo prachtige eikenbladhortensia’s, het bleven sneue planten in mijn tuin.

Overgebleven zijn de simpele platte schermhortensia’s. Klassiek en sterk. Blauw zijn ze niet meer (daar is trouwens wel wat aan te doen). Maar ach, mooi roze is ook niet lelijk zullen we maar zeggen!

Makkelijk en elk seizoen mooi

Hortensia’s zijn makkelijke planten en hebben elk seizoen iets te bieden. Snoeien hoeft niet elk jaar, maar ik doe dat wel. Snoeide ik tot een aantal jaar geleden de uitgebloeide bloemen al in de herfst weg, tegenwoordig laat ik ze mooi nog even staan. Als er dan sneeuw op de dorre bloemen valt, ziet dat er toch prachtig uit?

Ik snoei heel vroeg in het voorjaar en haal alle oude takken tot onder weg. De nieuwe laat ik zitten. Je ziet het verschil tussen beiden zeker. Mijn hortensia in mijn tuin groeien namelijk op tweejarig hout. Zou je ook de nieuwe takken weghalen dan heb je een jaar geen bloemen. Even voor de volledigheid: je hebt dus ook hortensia’s die bloeien op eenjarig hout en die je wel helemaal kan terugsnoeien.

Hortensia’s – verzorgingstips

In zomer geef ik elke plant op warme dagen een flinke emmer water. Je ziet gelijk wanneer dat nodig is want de bladeren hangen dan snel slap. In de herfst laat ik al het gevallen blad gewoon liggen. Die bladeren vergaan en vormen een mooie voeding voor de planten. Ik mest nooit bij. Kennelijk hebben ze aan het gevallen blad bij mij genoeg, want ze bloeien elk jaar uitbundig.

Mijn hortensia tips: een emmer water in de zomer, in de herfst het gevallen blad laten liggen en in het voorjaar snoeien.

Bestellen doe ik tegenwoordig vaak bij een online tuincentrum. Vooral omdat er zoveel keus is; lekker op mijn gemak op de bank de mooiste kleuren uitzoeken. Dat het me gesjouw én een vieze auto scheelt is mooi meegenomen.

En trouwens, je kan daar niet alleen voor je tuinplanten maar ook voor je kamerplanten terecht!

Tuinblog