Vuurtje-as-op-tuin-tuinblog

As is verbrand hout

Onze favoriete familie-activiteit!

Een van de heerlijkste familiebezigheden in onze tuin heeft iets pyromaan-achtigs. Juist ja, dat is dus gewoon lekker fikkie stoken. Meestal aan het eind van een buitendag bij ondergaande zon en na gedane arbeid. De ochtend erna volgt dan een minder leuk ritueel: as ruimen. Soms nog enigszins warm van de dag ervoor legen we onze vuurschaal in de sloot of de vuilnisbak.

Daar moet toch iets beters op te vinden zijn bedachten we laatst. En ja, dat is er ook. As kan je namelijk nog heel goed in je (moes)tuin gebruiken. Dat is nog eens “cradle to cradle”. Of in mooi Nederlands van wieg tot wieg; afval wordt gewoon weer voedsel voor de nieuwe aanplant.

Omdat we onze houtwal aan het opruimen zijn, hadden we redelijk wat te stoken. Hout dat er al een aantal jaar lag, en dat meestal al in verregaande staat van ontbinding verkeerde. Het resultaat aan as leek in eerste instantie aanzienlijk, maar schijn bedriegt. Al met al bleek de volgende morgen er slechts een emmertje over te zijn. Dat is nog eens efficiënt verbranden!

Waarom as in de moestuin?

Na verbranding van zuiver hout zijn alle organische stof verdwenen en schijnen er alleen snel opneembare mineralen (zoals bijvoorbeeld calcium, fosfor en kalium) over te blijven. Uitermate geschikt voor in de moestuin in het groeiseizoen van de planten. En daar brengen we het nu dus ook naar toe. Maar met mate, want ook hier geldt dat overdaad (aan mineralen) schaadt.

Vanmiddag eerst maar eens de aardappels extra groeihormoon toegediend. As schijnt erg goed voor de groei te zijn en grote aardappels op te leveren. Ik ben benieuwd of dat experiment gaat werken…

Nou ik zou zeggen, fikze allemaal !

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger