moestuin-tuinblogger-tuinblog

8 tips om een moestuin leuk te houden

Niets leuker dan je eigen gekweekte bloemen knippen of je eigen groente en fruit oogsten. Veel werk? Valt mee, als je het jezelf gewoon niet te moeilijk maakt. Al meer dan 15 jaar heb ik een moestuin. Ooit – net als de meeste mensen die starten – heel enthousiast té groot begonnen, inmiddels wat kleiner en dat is nog nét leuk. Ik geef je 8 tips om het werk in de moestuin simpel, overzichtelijk én leuk te houden.

Mijn simpele moestuin aanpak

  1. Maak je plan in excel, elk jaar weer snel her te gebruiken.
  2. Plant behalve eenjarige ook wat vaste planten in je tuin.
  3. Combineer zelf zaaien én kopen.
  4. Hou je wisselteelt simpel.
  5. Neem al te ingewikkelde adviezen met een korrel zout.
  6. Laat spitten maar zitten.
  7. Kweek meer bloemen dan groente.
  8. En bovenal: geniet vooral van het lekker buiten zijn!

Maak je moestuin plan in exel

De moestuin ligt er nu nog kaal bij. Met plannen maken voor het nieuwe seizoen ben ik al wel een eind op weg. Voorbereiden bestaat bij mij uit online allerlei zaden bestellen. Verder maak ik een plattegrond wat ik waar ga zetten. Mijn tip: Doe dit in excel, dat is het makkelijkst.

Stel kolommen en regels zodanig in dat de blokken vierkant worden. Een vierkantje is bij mij 0,5m2. Elk jaar kopieer ik op een nieuw tabblad de plattegrond van het vorige jaar. Je ziet direct wat waar ook al weer stond. Bedenk vervolgens wat je dit jaar wilt verbouwen en kleur de velden daarna eenvoudig in volgens je nieuwe plan.

Mix oud en nieuw, vast én eenjarig

Behalve de nieuwe dingen die ik elk jaar wil uitproberen in mijn moestuin, heb ik een aantal vaste dingen die ik plant (o.a. mais, sugarsnaps en courgettes). Natuurlijk omdat ik die gewassen graag eet, maar ook omdat deze het bij mij gewoon goed doen. Ik heb daarnaast behalve eenjarigen altijd ook flink wat vaste planten in mijn moestuin. Waaronder rozemarijn (als haagje), pioenrozen, rabarber en frambozen.

Combineer zelf zaaien én kopen

Als je start, ben je super-enthousiast. Je wilt alles doen. Zelf dingen voorzaaien is bijvoorbeeld erg leuk, maar het kost veel tijd. Ik koop dus ook veel kleine groenteplantjes in het tuincentrum. Sla en andijvie bijvoorbeeld. Meestal zitten er dan 6 plantjes per soort in een tray en dat is voor mijn moestuin genoeg. En dat scheelt ’n hoop werk.

Wisselteelt op mijn manier

Wanneer je een moestuin start, moet je rekening houden met de zogenaamde ‘wisselteelt‘. Dat betekent dat je de gewassen niet jaar na jaar op dezelfde plek moet zetten. Dat voorkomt ziektes en levert een grotere oogst op. Daar zijn hele schema’s voor: vierjarige, driejarige wisselteelt etc. Mij allemaal te ingewikkeld. Ik wissel gewoon elk jaar van soorten (teel dus niet elk jaar aardappels bijvoorbeeld) en plant nooit iets op de plek van het jaar ervoor.

Mijn moestuin aanpak: hou ’t overzichtelijk en simpel

Je zou nog met 1001 dingen andere dingen rekening moeten houden. Zoals bijvoorbeeld geen mest gooien daar waar je wortels wilt zaaien. Je krijgt dan rare exemplaren. Nou, dat gebeurt mij dan dus wel. Want aan het begin van de herfst gooi ik de compost van het afgelopen jaar over de hele moestuin. Ik heb dan echt nog geen idee waar en óf ik een half jaar later überhaupt wortels ga planten…….

En ach, zo’n rare wortel of gekke maïskolf heeft ook zijn charme. En dat geldt ook voor de ontplofte radijs hieronder op de foto. Dit alles neem ik als gevolg van mijn “simpele-maar-wel-passend-in-het-schema-van-een-werkende-moeder-aanpak” maar op de koop toe.

Spitten, laat maar zitten

Spitten voor de winter doe ik ook niet. Kost me mijn rug en is volgens mij helemaal niet nodig. In de herfst, aan ’t eind van het seizoen, gooi ik compost over de hele tuin en soms wat as uit de vuurkorf. In het voorjaar als het seizoen start, frees ik de grond dan oppervlakkig om. Daarna, tijdens het groeiseizoen, gooi ik er af en toe wat koemest op. Uiteraard schoffel of trek ik wel regelmatig het onkruid uit de moestuin.

Meer bloemen dan groenten

Het gaat bij mij dus altijd meer om het lekker rommelen (vooral op mooie zomeravonden) in de moestuin dan om de werkelijke oogst. Ook daarom verbouw ik de laatste jaren steeds meer bloemen dan groente. Dat gaat me toch makkelijker af. En ik hou nou eenmaal van de bossen bloemen die ik ervan kan maken. Zoals ik de afgelopen herfst ook mijn eigen gekweekte chrysanten in huis had.

Tuinblog