Pioenrozen uit eigen tuin! Zo doe je dat

3-pioenroos-tuinblogger-roze- vaas

Elk jaar had het lokale groentewinkeltje even verderop prachtige roze pioenrozen voor een week of twee in het assortiment. Ik hield de handgeschreven aanbiedingen op het krijtbord langs de weg dus altijd goed in de gaten om ze niet te missen. Want een jaar zonder pioenrozen in huis kan echt niet!

Helaas stopte de verkoop en ik besloot ze dan maar zelf te gaan planten in mijn tuin. De eerste jaren alleen geen bloem gezien dus dit jaar keek ik reikhalzend uit of er dit jaar wel iets zou gebeuren. En ja! Na drie jaar zijn het nu grote struiken met eindelijk volop knoppen erin. Dus dit jaar niet langer dromen van pioenrozen, maar genieten van pioenrozen uit eigen tuin!

Zijscheuten weghalen?

Op de stengels die uitkomen zaten soms wel 4 knoppen. Moet je die nu weghalen of niet? Op internet las ik tegenstrijdige berichten. Omdat ik drie struiken heb, heb ik daarom een klein experiment gedaan. Op een struik heb ik alles laten zitten, op de tweede maximaal 2 knoppen en op de eerste een paar enkele knoppen laten zitten. Ging me wel een beetje aan ’t hart die knoppen – na drie jaren wachten –  eruit te halen. Maar ja het einddoel is natuurlijk wel mooie grote roze bloemen.  Ik zag weinig verschil als het om uiteindelijk bloemgrootte ging. Maar wel vond ik het gewoon mooier als er maar een bloem aan een stengel zit. Ook handiger in een bloemenvaas .

ps de mieren die je op de foto ziet, komen af op de suiker op de knop van de pioenroos maar doen voor de rest niets en zijn weg zodra de bloem open gaat!

Mijn favoriet : Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt

Pioenrozen (Paeonia) zijn makkelijke en langbloeiende planten voor de tuin, maar ze worden dus ook heel veel als snijbloem gebruikt en in huis in een vaas gezet. Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten in allerlei kleuren (wit, roze, rood, geel) en vormen (enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen)!

Ik hou van de grote zachtroze gevulde bloemen. Sjiek en voor mijn gevoel heerlijk Engels. De Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt‘ is dan ook degene die ik elk jaar in huis haalde. En dat is naar mijn idee ook wel vaak degene die je in supermarkten bij de bloemenafdeling vindt. En die kun je dus ook gewoon heel goed zelf in je tuin zetten.

Plek en verzorging

Koop je een pioenroos voor in je tuin zoek dan een plek met veel zon. Zorg voor een goed drainerende grond want pioenen kunnen erg slecht tegen natte voeten. Plant de pioenroos vooral niet te diep. De bovenste ‘ogen’ moeten nét onder het grondoppervlak zitten. Als je er meer plant, zorg dan voor voldoende ruimte (reserveer 0,75 tot 1 m2 per plan). Ze worden namelijk best groot.

Vermeerderen

In het voorjaar geef je de plant wat gedroogde koemest. Als je bloemen wel voor in een vaas eraf knipt, haal dan niet alles eraf maar laat twee à drie stengels staan. Zo kan de plant energie opslaan voor het volgende jaar. Snoei vervolgens in oktober tot 3 cm alle stengels eraf af, daardoor krijgen schimmels geen kans. En wil je meerdere planten? Graaf de plant in oktober op en scheur de plant. Na het scheuren zullen de planten alleen dus vaak de eerste twee jaar geen bloemen geven.

En heb je geen zin om ze zelf te kweken of in een vaas te zetten, maar vind je ze toch prachtig om naar te kijken, dan is er van alles met Pioenrozen erop te krijgen. Van tafelkleden tot mooie sjaals. Kun je er toch van genieten!

Geduld is bij de Pioenroos een schone zaak…..maar als ze het eenmaal doen, kunnen ze wel 20 jaar blijven bloeien!

Soorten Pioenrozen

Er zijn er velen soorten en er is er altijd een die jij mooi vindt. Of het nu voor in een vaas of voor in je tuin in.

Wat is het seizoen voor pioenrozen?

Pioenrozen bloeien meestal in het late voorjaar tot begin zomer, afhankelijk van het klimaat en de variëteit. In Nederland valt de bloeiperiode meestal tussen half mei en eind juni.

Is een pioenroos winterhard?

Ja, de meeste soorten pioenrozen zijn winterhard en kunnen temperaturen verdragen tot -30 graden Celsius. Het is echter belangrijk om de wortels te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch over de plant te leggen.

Is pioenroos vaste plant?

Ja, pioenrozen zijn vaste planten die jaar na jaar terugkomen. Ze vormen een sterke kluit van wortels die diep in de grond groeien en kunnen tientallen jaren meegaan als ze goed worden verzorgd.

Waar moeten pioenrozen staan?

Pioenrozen groeien het best in goed doorlatende grond met voldoende vocht en voedingsstoffen. Ze gedijen het best in de volle zon, maar kunnen ook in halfschaduw groeien. Het is belangrijk om de planten te beschermen tegen harde wind en om ze op een plaats te planten waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien en te bloeien.

Workshop bij Tuinen van Appeltern

Tip: bij de Tuinen van Appeltern wordt elke eerste zaterdag van de maand decoratie-inloopworkshops georganiseerd! 1 juni aanstaande gaan zij aan de slag met pioenrozen! Klik hier voor meer info.