Een Tiny Forest in je eigen achtertuin!

Aanmelding voor particulieren vanaf 15 april geopend

IVN Natuureducatie zoekt 20 particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar natuurlijk is er wel ondersteuning vanuit IVN geregeld waaronder een cursus en een financiële bijdrage. Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Particulieren moeten minimaal 100 vierkante meter tuin ter beschikking hebben. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden.

Dromen over een Tiny Forest

In Nederland zijn de afgelopen twee jaar tientallen Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten, maar er zijn ook al vier particulieren met een eigen minibos. Miranda en haar man David vroegen een Tiny Forest als huwelijkscadeau aan hun gasten. Nathalie van Loon heeft sinds een jaar een Tiny Forest in haar tuin. “Ik vind het belangrijk dat onze dochters van acht en tien de natuur dichtbij huis ervaren. Het idee van een bos vind ik zo gaaf”. En ook Karin van Toor heeft haar droom om een minibos te planten al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit”.

Er wordt veel animo verwacht bij de inschrijving en omdat er slechts 20 plekken beschikbaar zijn is een goede motivatie erg belangrijk. Inschrijven kan tot 16 juni via www.ivn.nl/tinyforest/achtertuin.

Voorwaarden

Naast een goede motivatie zijn er nog een aantal voorwaarden. Zo moet een particulier minimaal 100 vierkante meter eigen grond beschikbaar hebben, een eigen bijdrage te besteden hebben en van plan zijn om voor maart 2020 te planten. Bij geen eigen grond is het belangrijk dat er toestemming is van de grondeigenaar. Alle voorwaarden zijn hier te vinden.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. Begin 2018 ontving IVN Natuureducatie € 1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor het realiseren van Tiny Forests door heel Nederland. De inschrijving voor particulieren is daar onderdeel van.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger