Mosterdzaad-tuinblogger-bloem-geel

Mosterdzaad, de gele krachtpatser!

De mooie geel kleurende akkers heb je vast wel eens gezien. Of de volle bermen langs weg- of waterkanten zoals op de foto hierboven. Maar is het dan koolzaad, raapzaad of mosterdzaad? Wie zal het zeggen? Enig speurwerk op internet leert mij dat koolzaad, raapzaak en mosterdzaad familie van elkaar zijn en dus ook nogal op elkaar lijken. Er is een verschil in bloeitijd, in de wijze waarop de knoppen t.o.v. de bloemen zitten en ook het gebruik verschilt (koolzaad wordt bijvoorbeeld veel door boeren gebruikt). Maar welk zaad het ook is. Mooi zijn de prachtige velden vol gele bloemetjes allemaal.

Mosterzaad handige spithulp in de lente

Toen ik bij het tuincentrum dan ook eens een zakje mosterdzaad zag liggen, heb ik dat gelijk meegenomen. Sindsdien heb ik altijd wat ervan op voorraad en strooi ik er elk jaar wel ergens in de tuin een hoekje mee vol. Met alle voordelen van dien! Wanneer je dit zaad in de lente zaait, geeft dit ten eerste prachtige gele bloemetjes in de zomer. Maar ….tadàààà… het maakt door de diepe penwortel je grond super-los voor een volgend gebruik van de grond. Dus ga je nu ook bloemenzaden bestellen? Denk eens aan dit mosterdaad en laat het spitten dus maar aan deze krachtpatser over.Mosterdzaad als groenbemester in de herfst

Een andere manier om dit mosterdzaad te gebruiken is als zogenaamde ‘groenbemester’. Je verbetert hiermee een stuk grond (bijvoorbeeld in je moestuin) voor het volgende seizoen. Zaai de mosterd dan niet in de lente, maar in augustus-september. Zodra het gewas op hoogte staat, maai je het en spit je het geheel (dat gaat vrij makkelijk) vervolgens om. Laat de grond vervolgens gewoon zo de hele winter liggen. Mosterd neemt makkelijk stikstof op en geeft dit, na het doorspitten, dan vanzelf weer af voor een volgend gewas in het nieuwe seizoen.

Zo gebruik ik mosterzaad!

Soms heb je een hoekje in je tuin waarvan je niet direct weet wat je er mee moet. Dan is het gebruik van mosterdzaad een leuke én slimme tijdelijke oplossing. Tegen de tijd dat je wel weet wat ik op die plek moet planten, heb je niet alleen van de mooie bloemetjes kunnen genieten, de planten hebben dan gelijk ook al hard voor je gewerkt en de grond mooi los gemaakt! En tot slot: de bloemetjes zijn niet alleen in trek bij insecten, je schijnt de bloemen ook zelf te kunnen eten in een lekker salade bijvoorbeeld.

Idee: strooi eens wat mosterdzaad op een verloren plekje in je tuin.
Maak je ook insecten superblij mee!

Zelf had ik zo’n plek: een onmogelijke strook langs een haag aan de voorkant van ons huis. Door veel buren gebruikt als poepplek voor hun hond (bah….). Na verschillende mislukkingen op dit stuk, variërend van continu maar blijven schoon schoffelen tot het neergooien van snel vies wordende houtsnippers, heb ik uiteindelijk deze strook een keer ingezaaid met mosterdzaad. Een succes! Het zag er niet alleen prachtig uit, ook de honden liepen een stukje verder 🙂

Scherpe groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger