tuinblogger-phlomis

Phlomis: weer eens wat anders!

Een paar jaar geleden zag ik bij iemand in de tuin Phlomis Russeliana staan, ook wel brandkruid genoemd. En hoewel geel absoluut niet mijn favoriet is ( meestal paars, roze en blauw), was ik toch meteen verkocht! Het is een bijzonder mooie, sterke en enorm dankbare plant waar je veel plezier van hebt. Weer eens wat anders ook!

Alleen maar voordelen

Brandkruid of de etagebloem (Phlomis) bloeit in mei – juni in etages. Er zijn geel en roze bloeiende soorten. Ze staan graag in de volle zon en kunnen goed tegen een droge grond. Een ideale plant dus voor ons steeds warmer wordende klimaat. De Phlomis is verder een goede bodembedekker is waar geen onkruid door heen komt! Alleen maar voordelen dus:

  • Bijzondere bloeiwijze
  • Bijen zijn er dol op
  • Stevige stengels
  • Groen blad in de winter
  • Geschikt voor droge grond
  • Mooie silhouet in winter

Na de bloei verdwijnt de gele kleur en staan de dan uitgebloeide groene bollen ook nog steeds stevig op hun steel. Tot ver in de winter laat ik de uitgebloeide stengels dan ook staan. Dat geeft ook met sneeuw een heel bijzonder beeld.

Je moet het weten …..

Ik snap dat als je ze in het tuincentrum ziet staan, je misschien niet direct verkocht bent. Het lage fluweelachtige blad is weliswaar mooi, maar laat in de verste verte niet zien wat voor een fantastische plant erin schuilt. De lavendel die er naast staat, zit dan waarschijnlijk sneller in de winkelkarretje. Pas in de volle grond (én bij mij ook pas in het tweede jaar) komt de Phlomis in bloei. Een beetje geduld dus, maar dan heb je ook wel echt wat staan hoor!

Ik combineer ze dus vooral met paars en blauwe bloemen. Bijvoorbeeld een blauwe ooievaarsbek (Geranium sanguineum ‘Johnson’s Blue’) . Prachtig toch? En de bijen, die lijken er voor gemaakt als je kijkt hoe mooi de bloemblaadjes om het beestje heen passen!

Uitzaaien

Het enige nadeel van deze plant dat ik kan bedenken is het feit dat hij zich makkelijk uitzaait. Althans hier in mijn tuin 🙂 Door het laten staan van de bloemstengels, gaat dat natuurlijk helemaal vanzelf. Je ziet in het voorjaar dan overal de kleine fluwelen plantjes opduiken. Heb je er al genoeg schoffel ze dan weg. Of verplant ze of geef ze weg. Iemand kan er zo weer een vierkante meter mee vullen. En de bijen? Die zijn er dus dol op!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

 

 

 

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.