Ontwerp zelf je tuin, 10 tuinontwerp tips!

Het ontwerpen van je eigen tuin, durf jij het aan? Als je mijn tuinblog bezoekt, heb je zeker interesse in tuinieren, dus mocht je voor de keuze staan zelf ontwerpen of uitbesteden. Ik zou zeggen, waarom bedenk je het niet zelf? Ervaar de voldoening die je voelt als je je eigen idee ziet groeien!

Natuurlijk kun je een fancy plan en dito plantenlijst laten maken. En 9 van de 10 keer kost dat best veel geld en dan ziet je tuin er in min of meerdere mate uit als die van de buurvrouw. Als je dat mooi vindt en graag wil, vooral doen! Durf je het echt niet zelf te doen, ook vooral laten doen. Maar …….heb je ideeën, lef, en het geduld om het te proberen én ben je niet bang om ‘fouten‘ te maken, probeer het dan gewoon! Ik kan me niets leukers voorstellen dan het maken van zo’n plan en jij als tuinliefhebber misschien ook wel niet.

Natuurlijk moet je je er wel een beetje in verdiepen. Lees je in, google je suf en ga lekker aan de slag. Bestraten en ander zwaar werk, kun je laten doen.

Mijn 10 tuinontwerp-tips

Tip 1 | Ervaar eerst de ruimte
Tip 2 | Teken op papier, in excel of in online tekentool
Tip 3 | Rust door kleur en ritme
Tip 4 | Vier jaar getijden
Tip 5 | Op gevoel, logisch nadenken en realistisch zijn!
Tip 6 | Kies planten die hier horen
Tip 7 | Fouten maken mag!
Tip 8 | Koop je planten online
Tip 9 | Koop niet teveel planten
Tip 10 | Vermeerder zelf

Tip 1 | Ervaar eerst de ruimte

Onze fout was in al ons enthousiasme al een plan te laten maken op papier toen er nog geen paal van het huis stond. We hadden zelf geen dag in het huis gewoond, niet ervaren wat de mooie plekken waren, geen idee waar we het liefste zouden gaan zitten en welk uitzicht we wel en welke wat minder vonden. En dat was jammer. Want we hebben nadien heel wat schoppen de grond in gezet en planten weer herplant voordat het was zoals we het zelf wilden. Dus heb je een nieuw huis? Laat eerst een de tuin op je inwerken. Leef in je tuin, ervaar de ruimte en bedenk dan pas hoe je het het beste kan doen. Daar hoef je natuurlijk geen jaren mee te wachten, maar de tuin hoeft ook op de dag van de verhuizing niet af.

Tip 2 | Teken op papier, in excel of in online tekentool

Professionele tekenpakketten zijn er genoeg. Maar voor dat je die helemaal door hebt, ben je even verder. En 3d is mooi, maar hoeft niet perse. Teken gewoon op papier of zoals ik ook vaak doe in exel. Het is weliswaar een rekenprogramma, maar voor mij werkt het perfect als tekenprogramma. In mijn blog over de moestuin legde ik al eens uit hoe ik dat doe. Het is simpel en goedkoop.

Tip 3 | Rust door kleur en ritme

Zet niet op elke 1-m2 wat anders, maar laat her en der wat planten terugkomen. Dat brengt rust en overzicht. Bedenk welke kleur(en) je mooi vindt in je tuin en zoek bijpassende (makkelijk)planten bij elkaar. Zet plaatjes ervan in een word document (met de eigenschappen van de planten) en je krijg al een idee of ze mooi combineren of niet.

Tip 4 | Vier jaar getijden

Zorg dat er elk jaargetijde wat te beleven valt. De trend van tegenwoordig zijn veel grassen en laatbloeiers. Fantastisch maar niet in je hele tuin, dan is er de rest van het jaar namelijk weinig te beleven. Zorg voor beetje afwisseling, neem bollen in je plan op en plant een sierappel of sierpeer voor mooie bloesem in het voorjaar.

Tip 5 | Op gevoel, logisch nadenken en realistisch zijn!

Werk altijd op gevoel, op jouw gevoel. Denk logisch na en doe zeker overal ideeën op (bijv. op pinterest of in mooie tuinbladen) maar staar je niet blind op de plaatjes waar stylisten uren mee bezig zijn geweest om het zo te krijgen. Bedenk je: die foto’s staan niet voor niets in een blad. Volg vooral je eigen plan. Maak je eigen tuin met planten waar jij blij van wordt en calculeer in dat het niet altijd zo wordt als op de foto. Een tuin, het is net het echte leven ?

Staar je niet blind op de plaatjes waar stylisten uren mee bezig zijn geweest om het zo te krijgen....

Tip 6 | Kies planten die hier horen

Ga voor planten die hier horen en die het daarom dus gewoon goed doen. Natuurlijk kun je een mooie olijfboom neerzetten, maar heb jij zin om die elke winter binnen te halen ? Ik niet! Ga voor de mooie knotwilg, die doet het zeker. En zo zijn er meer bomen, planten en bloemen die het hier lastig hebben. Ga voor de Hollandse tuin en kies planten die van ons (weliswaar steeds drogere ! ) klimaat en de bodem in jouw tuin houden. Dan is het halve tuinwerk al gedaan.

Tip 7 | Fouten maken mag!

Je leert er altijd van en zo krijg je jaar na jaar je eigen tuin meer en meer in de hand.

Tip 8 | Koop je planten online

Zeker bij grotere aantallen! Dat scheelt een hoop aarde in de achterbak en is vaak een stuk goedkoper.

Tip 9 | Koop niet teveel planten

Planten groeien en doen het beter als ze de ruimte hebben. Natuurlijk kun je net als die tuinman op tv de planten echt tegen elkaar aan zetten, maar geloof mij, daar doe je ze geen plezier mee. Leuk voor de tuin op tv die direct ‘af’ oogt, maar het jaar erop (als ze het dan nog doen) kun je aan de slag en alles uitdunnen.

Tip 10 | Vermeerder zelf

Na een of twee seizoenen zie je wel wat je echt mooi vindt en wat niet, wat het goed doet in jouw tuin of wat er nog steeds geen zin in heeft. Vermeerder (stekken of zaailingen verplanten) dat wat je mooi vindt en zet het op een andere plek. Het past dan altijd bij de rest van de tuin (zie tip 3).

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Hoofdfoto Neven Krcmarek|Unsplash, overige tuinblogger.nl