Radijs-tuinblog-simpele-moestuin

Moestuin: hou ’t overzichtelijk en simpel

Niets leuker dan je eigen gekweekte bloemen knippen of je eigen groente en fruit oogsten. Veel werk? Valt mee, als je het jezelf gewoon niet te moeilijk maakt. Zo’n 10 jaar heb ik nu al een moestuin. Ooit heel enthousiast té groot begonnen, inmiddels is mijn moestuin zo’n 60m2 en dat is nog nét leuk. Ik leg je graag uit hoe ik het werk in de moestuin simpel en overzichtelijk hou.

Plannen maken en voorbereiden

De moestuin ligt er nu nog kaal bij. Met plannen maken voor het nieuwe seizoen ben ik al wel een eind op weg. Voorbereiden bestaat bij mij uit online allerlei zadenleveranciers bezoeken en zaden bestellen. Verder maak ik een plattegrond wat ik waar ga zetten. Mijn tip: Doe dit in excel, dat is het makkelijkst. Stel kolommen en regels zodanig in dat de blokken vierkant worden. Een vierkantje is bij mij 0,5m2. Elk jaar kopieer ik op een nieuw tabblad de plattegrond van het vorige jaar. Je ziet direct wat waar ook al weer stond. Bedenk vervolgens wat je dit jaar wilt verbouwen en kleur de velden daarna eenvoudig in volgens je nieuwe plan.

Mix oud en nieuw, vast én eenjarig

Behalve de nieuwe dingen die ik elk jaar wil uitproberen in mijn moestuin, heb ik een aantal vaste dingen die ik plant (o.a. mais, sugarsnaps en courgettes). Omdat ik die gewassen graag eet en omdat deze het bij mij gewoon goed doen. Ik heb behalve eenjarigen ook flink wat vaste planten in mijn moestuin. Waaronder lavendel, pionrozen, rabarber en frambozen.

Combineer zelf zaaien én kopen

Als je start, ben je super-enthousiast. Je wilt alles doen. Zelf dingen voorzaaien is bijvoorbeeld erg leuk, maar het kost veel tijd. Ik koop dus ook veel kleine groenteplantjes in het tuincentrum. Sla en andijvie bijvoorbeeld. Meestal zitten er dan 6 plantjes per soort in een tray en dat is voor mijn moestuin genoeg. En dat scheelt ’n hoop werk. Nu maar hopen dat de AH dit jaar niet weer de moestuinpotjes heeft, want je raad wel wie hier dan alsnog het hele seizoen druk met zaaien, verspenen en verplanten is 🙂

Wisselteelt op mijn manier

Wanneer je een moestuin start, moet je rekening houden met de zogenaamde ‘wisselteelt‘. Dat betekent dat je de gewassen niet jaar na jaar op dezelfde plek moet zetten. Dat voorkomt ziektes en levert een grotere oogst op. Daar zijn hele schema’s voor: vierjarige, driejarige wisselteelt etc. Mij allemaal wat te ingewikkeld. Ik wissel gewoon elk jaar van soorten (teel dus niet elk jaar aardappels bijvoorbeeld) en plant nooit iets op de plek van het jaar ervoor.

Mijn aanpak: hou t overzichtelijk en simpel

rare-wortelJe zou nog met 1001 dingen andere dingen rekening moeten houden. Zoals bijvoorbeeld geen mest gooien daar waar je wortels wilt zaaien. Je krijgt dan rare exemplaren. Nou, dat gebeurt mij dan dus wel. Want aan het begin van de herfst gooi ik de compost van het afgelopen jaar over de hele moestuin. Ik heb dan echt nog geen idee waar en óf ik een half jaar later überhaupt wortels ga planten…….

En ach, zo’n rare wortel heeft ook zijn charme. En dat geldt ook voor de ontplofte radijs op de foto boven deze blog. Dus dat neem ik als gevolg van mijn “simpele-maar-wel-passend-in-het-schema-van-een-werkende-moeder-aanpak” op de koop toe.

Spitten, laat maar zitten

Spitten voor de winter doe ik ook niet. Kost me mijn rug en is volgens mij helemaal niet nodig. In de herfst, aan ’t eind van het seizoen, gooi ik compost over de hele tuin. In het voorjaar als het seizoen start, frees ik de grond dan oppervlakkig om. Daarna, tijdens het groeiseizoen, gooi ik er af en toe wat koemest op. Uiteraard schoffel of trek ik wel regelmatig het onkruid uit de moestuin.

Meer bloemen dan groenten

Het gaat bij mij altijd meer om het lekker rommelen (vooral op mooie zomeravonden) in de moestuin dan om de werkelijke oogst. Ook daarom verbouw ik de laatste jaren steeds meer bloemen dan groente. Dat gaat me toch makkelijker af. En ik hou nou eenmaal van de bossen bloemen die ik ervan kan maken. Zoals ik de afgelopen herfst ook mijn eigen gekweekte chrysanten in huis had.


Mijn simpele moestuin aanpak:

  • Maak je plan in excel, elk jaar weer snel her te gebruiken.
  • Mix oud en nieuw en plant behalve eenjarige ook wat vaste planten in je tuin.
  • Combineer zelf zaaien én kopen.
  • Hou je wisselteelt simpel.
  • Neem al te ingewikkelde adviezen met een korrel zout.
  • Laat spitten maar zitten.
  • Kweek meer bloemen dan groente.
  • En bovenal: geniet vooral van het lekker buiten zijn!

 

Tuinblog

 

 

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.