Chrysant-bruin-zelf-kweken

Chrysanten: kweek zo je eigen herfstboeket!

Tuinblogger Esther bij vaas eigen gekweekte chrysanten

Iedereen tegen wie ik trots zeg dat ik dit jaar zelf chrysanten heb gekweekt, kijkt me met een wat afkeurende blik aan…. ‘Chrysanten? Nee, daar hou ik niet van hoor!’. De chrysant is dus allesbehalve in de mode…

Maar wat een geweldige bloem vind ik het. Als alles in de tuin klaar en uitgebloeid is, gaat deze laatbloeier nog eens van start. Hij blijkt makkelijk te kweken, staat stevig op zijn steel en levert prachtige snijbloemen op die ook nog eens twee weken goed in de vaas staan. Dat is nog eens wat anders dan de modieuze gerbera’s die alleen met een stukje ijzerdraad mooi rechtop blijven staan :).

Mijn buurman

Ik ben begonnen met het kweken van deze bloemen door mijn buurman. Hij wordt binnenkort 99 en woont nog altijd zelfstandig. Ik probeer regelmatig bij hem een kopje koffie te gaan drinken en dan praten we over van alles en nog wat. Hij kan vertellen over de tijd dat de straat hier nog een zandweggetje was, waar alleen de dokter uit het dorp met de auto over heen mocht. Zijn vader was boer en in zijn kamer hangt een prachtige vage zwart-witte foto waar hij als jonge man op de bok van een wagen zit die bijna omvalt van de hoeveelheid hooi die erop ligt. Mooi vind ik dat.

Vaak hebben we het over de tuin en over het bedrijf dat hij had. Ooit was hij namelijk groentekweker en in latere jaren kwam daar het kweken van chrysanten bij. Ontelbaar veel bossen moet hij aan voorbijrijdende klanten hebben verkocht. Mijn interesse in zijn chrysantenkweek leidde ertoe dat ik dit voorjaar een klein bakje met stekjes van hem kreeg met daarbij de uitleg hoe ik ze moest planten.

Chrysanten kweken

Als eerste haal je de toppen uit de stekken en plant je ze op ongeveer 20 cm van elkaar in 5 rijen uit. Mijn buurman maakte vroeger zo meterslange rijen en sloeg aan elke kant van het plantbed twee palen. Wanneer de planten dan zo’n 40cm hoog zijn wordt er een net over heen gespannen dat je gedurende de groei mee omhoog kan bewegen. Ik heb maar een klein bloembed geplant van ca. 1 bij 1 meter en gebruikte hiervoor een constructie met 4 palen op de hoeken waartussen ik stuk gaas legde dat ik een paar keer omhoog heb gezet. Verder heb ik er weinig aan gedaan.

 

Tip: chrysanten goed water geven voor lange stengels!

De kleuren van mijn stekjes zouden een verassing zijn. In ieder geval gele en wellicht ook een enkele bruine. Het bleken beide. De gele chrysanten bloeiden als eerste en kregen korte stengels. Ik las dat dit een gevolg is van droogte. Tja, droog was het deze zomer zeker. Les voor volgend jaar dus: goed water geven! De tweede soort waren de bruine. Ik vind ze meer oranje dan bruin, maar dit terzijde. Deze bloeiden wat later, hebben wat meer regen gehad en ontwikkelden inderdaad veel langere stengels.

En zeg nou zelf, met een paar andere dingen uit eigen tuin zoals bijvoorbeeld wat takken van de sneeuwbes (Symphoricarpos), een paar pluimen van het pampusgras (Cortaderia selloana) of zoals op de foto met wat sprieten van het hoge struisriet (Calamagrostis)…….. het is toch een prachtig herfstboeket. En dat helemaal zelf gekweekt!

Nieuwe stekken komen vanzelf

Volgend jaar dus zeker weer chrysanten! De oude planten kun je na het plukken van de laatste bloemen laten staan. Deze maken vanzelf weer uitlopers die je er zo van af kan halen en weer als nieuwe stek kan gebruiken, aldus mijn buurman. Een beetje vorst overleven ze. Heel erge vorst niet. Dus het is goed om – als je de ruimte hebt – ook een paar planten op te graven en deze in een lange bloembak vorstvrij weg te zetten. Ook dan zullen zich in die bak nieuwe uitlopers vormen die je weer kan uitplanten.
Dus, heb je een klein stukje in je tuin over? Plant in het voorjaar eens een paar stekjes en je knipt er in de herfst je eigen bos chrysanten van.

Superleuk, doen!

Ondertekening Groet Esther tuinblogger

 
Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.