Chrysanten-dhz-kweken-geel-tuinblog

Chrysanten stekken in 10 stappen

In een van mijn eerste blogs vertelde ik vorig jaar enthousiast over het kweken van chrysanten. Deze tuinblog gaat over het stekken van deze chrysanten. Een makkelijke stevige bloem waar je tot laat in het jaar plezier van hebt.

Nieuwe scheuten in het voorjaar

Chrysanten-tips-zelf-kweken-tuinMijn buurman van 99 die mij vorig jaar een paar kant- en klare stekjes gaf is inmiddels helaas overleden. Hij heeft me in de herfst nog wel verteld dat ik na de bloei een paar bloemen gewoon moest laten staan. Zet voor de zekerheid, zo zei hij, ook een paar uitgebloeide exemplaren in de kas.  Voor het geval er strenge vorst zou komen. Onderaan al deze planten zouden dan in het voorjaar gewoon weer nieuwe scheuten ontstaan.

En inderdaad dat is nu het geval! Zowel de exemplaren die in de tuin op hun plek zijn blijven staan als degene die ik in een pot in de kas heb gezet, zijn gaan uitlopen. Uiteraard zijn die uit de kas al wel een stukje verder dan die in de tuin.

Maar ja wat nu? Hoe kom ik nu aan nieuwe mooie stekjes? Gelukkig kon degene die mijn buurman hielp zijn moestuin te onderhouden het mij vertellen. Hij liet mij het systeem zien dat mijn buurman daarvoor gebruikte. Super slim, ik had het nog nooit gezien. De stekjes worden in stuk piepschuim gezet waar gaatjes in zijn geprikt. Het piepschuim-eilandje wordt dan in een grote bak met water gelegd. Zo hebben de stekjes constant water en staan ze mooi los van elkaar.

Ik heb het met de uitlopers die al groot genoeg waren vandaag gelijk zelf uitgeprobeerd. Ik laat het je hieronder zien en geef je het stappenplan:

Chrysanten stekken: hoe doe je dat? 10 Stappen

  1. Haal de nieuwe scheuten die onderaan de plant groeien er in het vroege voorjaar voorzichtig vanaf.
  2. Zorg dat je niet té kleine scheuten ervan af haalt, min. 6 cm (ps die op de eerste foto hieronder moet dus nog even doorgroeien).
  3. Haal de onderste blaadjes eraf.
  4. Prik gaatjes in een plaatje piepschuim en leg dit in een bak met ruim water.
  5. Maak de gaatjes groot genoeg!
  6. Steek de plantjes in het piepschuim.
  7. Zorg uiteraard dat er voldoende water in de bak staat én blijft staan.
  8. Zodra er worteltjes aan zitten, verplant je ze in een potje met potgrond.
  9. Dan als de vorst weg is (na ijsheiligen dus) plant je ze uit in je moestuin / pluktuin!
  10. Voor de instructies daarna verwijs ik je naar mijn eerdere blog hoe Chrysanten verder op te kweken.

Ik denk dat dit piepschuim-eilandje ook wel een handige manier is om andere planten te stekken. Super-slim idee zo!

Meer bloemen dan groenten

De chrysanten voor mijn pluktuin zijn dus weer onderweg. En dat is mooi, want mijn moestuin wordt de laatste jaren sowieso meer en meer een bloemenpluktuin dan een groentetuin. Ik probeer het elk jaar weer hoor met groente, maar vaak – op een paar soorten na – ziet het er toch altijd een stuk minder lekker uit dan de groente die ik in de winkel koop. Maar dat geldt dus niet voor de bloemen in mijn tuin, dat gaat een stuk beter!

Vergeet niet om een plek voor plukbloemen in je tuinplannen mee te nemen. Dan is het in de zomer straks elke dag een ‘plukdedag‘- dag en staat je huis vol eigen gekweekte boeketten!

bloemen-pluktuin-tuinblogCarpe Diem dus en succes met deze slimme-stek-methode!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger