Rozemarijn: geurende topper!

10-rozemarijn-struik-tegen-muur

Van mijn kruidentuintje dat ik een aantal jaar geleden begon, is alleen de Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) nog over…. Maar die doet het op de plek waar hij staat dan ook super. Tegen een muur op droge zanderige grond en volop in de zon. Kan dus niet beter voor deze groenblijvende struik. Van natte voeten houdt hij namelijk helemaal niet. Tegen de kou kan hij wel, alleen met extreme vorst heb je kans dat hij het begeeft. Het is tenslotte van oorsprong een mediterrane plant.

Hoewel de struik 1 tot 2 meter hoog kan worden, krijgt hij daar bij mij de kans niet voor. Ik snoei hem regelmatig en fors het hele jaar door (behalve in de winter). Gewoon als ik vind dat hij te veel uitschiet en als ik verse kruiden wil natuurlijk. Met als resultaat dat ik weliswaar niet veel bloei krijg, maar wel een compacte struik en niet zo’n houtig omhooggeschoten exemplaar heb.

Stekken van Rozemarijn

In de vroege zomer van 2014 heb ik van deze stuik na het snoeien stekjes in een bak op de vensterbank (niet in direct zonlicht) gezet. Je neemt hiervoor stukken van ca. 10 cm waarvan je de onderkant ontdoet van de blaadjes en aan de bovenkant de top eruit knijpt. Na een week of 4 zitten er dan worteltjes aan en kun je ze verplanten in een eigen potje. Kind kan de was doen!

Haag van Rozemarijn
10-rozemarijn-als-haag-kweken
Rozemarijn als haag kweken

De kleine plantjes knip ik  vervolgens net als de grote struik regelmatig bij om ze compact te houden. Veel plantjes geef ik daarna weg, maar een aantal heb ik in mijn moestuin gezet, waar ik probeer er een mooi haagje van te maken. Ik zag dat vorig jaar zomer ergens in Italië en dat zag er prachtig uit en rook heerlijk als je er langs liep.

Rozemarijn zelf kwekenRozemarijn in de keuken
Van het snoeiafval dat ik niet gebruik om mee te stekken, haal ik de blaadjes van de steeltjes en leg deze in een platte bak in mijn kas. Binnen no-time zijn ze dan droog en maal ik ze fijn met een vijzel en dan heb ik genoeg kruiden voor ’t hele jaar.Rozemarijn is lekker bij vlees en kip. Nou ben ik zelf meer tuinier dan kok dus echt goede recepten kan ik je niet geven, maar daarvoor verwijs ik je graag naar www.silvieskitchen.nl, bijvoorbeeld voor dit lekkere gezonde hotdogrecept waarbij rozemarijn is gebruikt.

Rozemarijn in je klerenkast

Tot slot, echt een supertoepassing van deze struik is het om wat  rozemarijntakjes in leuk stoffen zakjes te doen en deze in je klerenkast te leggen. Of je bindt ze met een touwtje tot een bosje en hangt ze op. Ruikt echt lekker en is vooral goed tegen de motten.

 

Ondertekening Groet Esther tuinblogger
1 Comment

Comments are closed.