Cosmea’s: kleur tot in de herfst!

Cosmea-roze-eenjarigNiet te geloven, maar deze cosmea’s (Cosmos bipinnatus) zijn toch wel de koninginnen in mijn tuin. Elk jaar zaai ik ze weer op uit zaad van het vorige jaar en ik ben er dus altijd extra trots op. Wat een superbloem! Wat een kleuren. En in de herfst staan ze extra mooi naast allerlei hoge siergrassen vind ik persoonlijk.

Ik kweek ze voor in een bakje in de kas en na de laatste nachtvorst plant ik ze op de plek waar ik ze wil hebben. Als het plantje dan is aangeslagen, haal ik de top eruit (gewoon afknippen). Hierdoor krijg je een wat breder vertakte plant. Ik plant ze dan uit op zo’n 30 cm uit elkaar en ze worden in mijn tuin altijd wel meer dan 1.50 hoog! Goed om vooraf even te bedenken als je ze plant of zaait.

Want dat kan natuurlijk ook: Cosmea direct in de volle grond zaaien. Doe dit dan na de laatste nachtvorst, dus na half mei. Dun na opkomst van de plantjes wat uit (gewoon er een aantal uitrekken) zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.Genieten tot laat in het seizoen
Eenmaal in bloei kan het genieten beginnen. Om tot laat in het jaar bloemen te hebben, knip ik wel trouw alle uitgebloeide bloemen weg.Een paar bloemen laat ik zitten en wel zaad vormen. Dat zaad berg ik dan netjes op in een enveloppe en gebruik ik weer in het voorjaar. En dan is het maar weer wachten welke kleuren er volgend jaar weer uit zullen komen.Dit jaar was het van alles door elkaar, wit, zachtroze én donker roze.
Zeg nou zelf: prachtig toch?
Maar….aan alles komt een eind

Inmiddels is het bijna november en de stengels en bladeren zien er steeds treuriger en treuriger uit…. maar ze doen nog zó hun best de wit en roze kleuren te tonen, ik krijg het niet over mijn hart ze er uit te trekken…. nog héél even denk ik dan elke week weer, net als op een gezellig feestje: ‘Oke! nog hééél even dan……’, maar volgende week gaan ze er dan toch echt uit.

En dan volgend voorjaar weer gewoon opnieuw zaaien.
Ondertekening Groet Esther tuinblogger