Verbena-vlinder-tuinblog

Verbena: sierlijk paars op stelten

Deze mooie hoge (100-140cm) paarse bloem heet ‘Ijzerhard’ (Verbena bonariensis). Het is geen vaste plant, maar een tweejarige volgens de boekjes. Ik behandel hem zelf echter meer als een eenjarige plant en (ver)plant in het voorjaar de (overal) zichzelf uitgezaaide miniplantjes daar waar ik ze wil hebben. Dat is dan wel even een stom klusje, maar het resultaat is aan het eind van het seizoen altijd weer schitterend.

Verbena zaait zichzelf makkelijk uit

Om dat uitzaaien te bevorderen laat ik na de bloei paar planten staan. De rest trek ik er na de bloei allemaal uit. Het wordt namelijk wel een heel erg rommelig geheel aan het eind van het seizoen. Dat komt vooral ook omdat ik ze veelal in groepen dicht op elkaar zet en daartussen is het gedurende de groei lastig onkruid wieden. Zolang alles bloeit is dat prima, maar wanneer alles bruin wordt, valt het groene onkruid ertussen me iets te veel op. Eruit dus.

In het voorjaar haal ik de rest van de oude planten weg en schep ik de zich eromheen zelf uitgezaaide miniplantjes met een grote schep aarde erbij op en ik zet ze op een mooie zonnige plek. Want die hebben ze wel nodig. De rest van zaailingen die ik tegenkom schoffel ik weg. Een enkeling zie ik dan wel eens over het hoofd en die mag blijven. Want in groepen zijn ze prachtig, maar een verdwaalde zo her en der in je tuin is ook mooi.

Sierlijk wuivend op hoge stengels

Als je ze in grote groepen plant zoals ik meestal doe, is het enige nadeel dat je lang tegen kale grond en weinig groen aan zit te kijken. Ze komen namelijk echt pas laat op gang en bloeien bij mij meestal pas vanaf eind juli. Maar….. dan begint er een spektakel hoor. Sierlijk wuivend op hun stevige hoge stengels zijn de paarse bloemen echt een genot voor het oog. En als er één bloem is waar veel vlinders op af komen, is het deze Verbena wel. Ja die vlinders weten ook wel mooi is 🙂

Is de Verbena winterhard?

Ja, sommige soorten Verbena zijn winterhard. Er zijn echter ook soorten die niet winterhard zijn en bescherming nodig hebben tegen vorst.

Kan Verbena overwinteren?

Ja, sommige soorten Verbena kunnen overwinteren. Winterharde soorten kunnen overleven in de winter, terwijl niet-winterharde soorten meestal als eenjarige planten worden gekweekt en sterven na de eerste vorst.

Is de Verbena een vaste plant?

Ja, sommige soorten Verbena zijn vaste planten, wat betekent dat ze elk jaar opnieuw groeien vanuit dezelfde wortelstok. Andere soorten worden echter als eenjarige planten gekweekt en moeten elk jaar opnieuw worden geplant.

Kan Verbena in de volle zon?

Ja, de meeste soorten Verbena gedijen goed in de volle zon. Ze hebben meestal minstens zes uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en te bloeien.

Ondertekening Groet Esther tuinblogger