Herfst-tuin-boom

Herfst: mijn favoriete jaargetijde!

Niet alleen omdat de liefste mensen om mij heen veelal in de herfst geboren zijn, maar natuurlijk vooral omdat het buiten zo prachtig is. Nu ben ik gezegend met een aantal bijzondere herfstacteurs in mijn tuin. Vooral een aantal bomen stelen de show. Elk jaar weer kijk ik uit naar hun spectaculaire optredens.

Moeraseik, wat een herfsttopper!

Als eerste de absolute toppers: mijn moeraseiken (Quercus palustris). Wat een krachtpatsers en wat een genot om die in je tuin te mogen hebben staan. Ze staan bij ons in een deel van de tuin dat we destijds gekscherend het ‘rijstveld’ noemden, er stond altijd water. Maar sinds het planten van deze bomen is dat enorm verbeterd. Dus hoewel op wikipedia staat dat deze bomen niet van natte grond houden, bij ons bewijzen ze toch echt het tegendeel. En dat lijkt me ook logisch als je ‘Moeraseik’ heet, toch?
In deze tijd van het jaar zijn ook de amberbomen (Liquidamber styraciflua) super. Ik heb er drie bij elkaar gezet in een groepje. Een tuinman verklaarde mij destijds voor gek, zoiets raars had hij nog nooit gezien…Maar na een jaar of zeven vormen ze nu echt een mooi geheel en ik ben er elke dag blij mee.

Heb je een kleinere tuin, dan is de grote moeraseik natuurlijk niet zo handig maar een amberboom is zeker het overwegen waard. Ze zijn er in soorten en maten. Degene die ik heb staan, groeien smal omhoog en groeien ook niet zo heel erg hard. Ook geschikt voor een wat kleinere tuin is een sierappel (Malus ‘Evereste’ in mijn geval). Schitterende rode appeltjes vormen zich nu in de herfst aan deze kleinere boom. Leuk om met kerst wat mee te fröbelen en ze blijven wel tot ver in januari aan de boom hangen.

Eigenlijk is alles mooi …

Maar even los van deze bomen die worden geroemd om hun bijzondere optreden in de herfst, vind ik eigenlijk alles mooi nu. Van hangende zonnebloemen en de steeds feller roder wordende kornoelje (Cornus alba) tot de in elkaar zakkende varens en prachtige spinnenwebben….

Dus geniet van deze mooie gekleurde dagen en geef als je gaat wandelen die bergen bladeren maar eens een flinke trap, niets fijner dan dat! Dan is er vast wel een buurman die daar weer met zijn bladblazer mee aan de slag kan 🙂

Ondertekening Groet Esther tuinblogger