Zo kun je een grote tuin inrichten

Toen ik een paar jaar geleden in de voortuin bezig was, zei een voorbijganger: “Wat heeft u een schitterende grote tuin, en wat ben ik blij dat die niet van mij is !”. Ik stond perplex. Huh? Dat kan iemand toch niet menen? Maar naar jaren van aanleggen, snoeien, kantjes knippen en onkruid wieden, moest ik vaak aan die mijnheer terug denken. Hij had wel een beetje gelijk 🙂 Een grote tuin is prachtig, maar je bent wel altijd bezig. De natuur staat namelijk niet stil. En een grote tuin inrichten is ook best lastig. Net als bij een groot huis, hoe krijg je dat nou toch ‘gezellig’. In deze blog daarom wat tips over hoe je een grote tuin kan inrichten (en je het werk binnen de perken houdt).

Begin met vragen

Het ontwerpen van je tuin begint logischerwijs met het stellen van een aantal vragen. Wil je een superstrak gazon of een wat lossere tuin? Vind je het niet erg om veel in de tuin te werken of wil je vooral lekker niets doen? Zet het in steekwoorden eens op papier, kijk goed naar de zonstand en vraag je zelf af waar je wel en waar je liever niet op uit wilt kijken.

Ontwerp van een grote tuin

Vlekkenplan
Ook bij een tuin die groter is dan gemiddeld maak je eerst een ‘vlekkenplan’ op papier . Hierop geef je in hele grote lijn aant welke functie voor jou belangrijk is en waar dat zou moeten komen. Stel prioriteiten. Ook in een grote tuin is minder meer. Dus liever 3 dingen goed, dan 6 half.

TIP Zet bamboestokken op de plaatsen waar je de bomen neer wilt zetten, laat die een paar dagen staan, kijk er naar en bedenk of dat de juiste plek zal zijn!

Maak verschillende “Kamers”
Een grote tuin inrichten doe je met ‘kamers’. Een tuin van formaat wordt namelijk gezelliger (en lijkt groter!) door het in verschillende delen (‘kamers’) op te knippen. Niets saaier dan een overzichtelijk voetbalveld met een terras bij het huis. Maak een terras voor de middag en een voor de avond. Een speeldeel voor de kinderen, een rommeldeel bij de garage en/of moestuin en maak een doorkijk naar het mooiste uitzicht of naar een mooi element (een tuinbeeld bijvoorbeeld) dat je tuin biedt. Gebruik beplanting om die verschillende ruimten te realiseren.

Hou het simpel
Kies niet overal voor strakke hagen en strak gras (veel werk!). Doe dat bijvoorbeeld alleen bij het hoofdterras dicht bij het huis en laat het verder op in de tuin allemaal wat losser en natuurlijker. Ook als erfafscheiding kun je voor lossere beplanting gaan. Gebruik daar bijvoorbeeld zogenaamd bosplantsoen voor. Natuurlijker en makkelijker in onderhoud dan een strakke haag.

Beplanting in een grote tuin

Een grote tuin vraagt om ‘groot denken’ en om beplanting met enige maat.

Bomen Kies voor bomen die het hele jaar rond iets bieden. Probeer ook in de toekomst te kijken en denk goed hoe een boom er bijvoorbeeld over 10 jaar zal uit zien (Aan de andere kant: een boom is sneller om dan hij gegroeid is, dus fouten maken mag ook een keer).

Struiken en vaste planten
Kies voor een beperkt aantal en grote groepen dezelfde planten. Ga dus niet op de mm tuinieren. Kies eerst je bomen, dan je struiken en vul op met vaste planten die de groene basis van de tuin zullen zijn.

Gras
Prachtig! Zeker in een grote tuin ook een mooi element om rust te brengen in het geheel. Maar een mooi strak grasveld kost echt veel tijd (verticuteren, mesten, kalken, randjes steken, onkruid steken..). Dus ook hier weer mijn tip: hou het dichtbij het hoofdterras strak en laat het verderop in de tuin wat losser groeien of maai zelfs een stuk eens helemaal niet. Worden vlinders ook blij van.

Elk seizoen wat moois
Kies je groen zo dat er altijd wat te beleven valt. Bollen en bloesem in het voorjaar, volop bloei in de zomer, wuivend gras en mooi rood blad in de herfst en wat grote groenblijvers of iets met mooie besjes voor in de winter.

Mooie tuinmeubelen

En wat voor beplanting geldt, geldt ook voor je tuinmeubelen. Die maken de sfeer en ook daarbij is mijn tip: “Denk Groot”. Dus kies voor een loungebank van goed formaat en zet verderop een tweede zitje met een mooie grote tuintafel om met de hele familie aan te zitten. Dat vult de grote ruimte mooi op.

Kijk voor de mooiste meubels eens op de website van Van der Garde Tuinmeubelen! Dit familiebedrijf heeft een enorm assortiment en dus altijd wel iets dat je aanspreekt. Je kan makkelijk online bestellen of bij een van de 10 megastores langs gaan!

Succes met je ontwerp! En geniet ervan.
voeten-omhoog

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger