Hittegolf : Zoek de schaduw op en vergeet je planten niet!

Wat is het afzien deze dagen……. Al drie dagen temperaturen van meer dan 40 graden. Zelf de schaduw opzoeken met deze (tropische) temperaturen en veel water drinken is geen overbodige luxe. Het groen in de tuin wordt er ook niet blij van. Hortensia’s die verbranden en gras dat geel kleurt. Hoe zorg jij dat je planten het overleven deze warme dagen?

Heerlijk die schaduw

Lang en vol in de zon zitten is niets voor mij. Ten eerste kan ik niet stilzitten, ten tweede vind ik het snel te warm. Met dit soort echt warm dagen zet ik mijn tuinset het liefst op het gras onder een boom. Een koelere plek is er eigenlijk niet. Heb je geen grasveld met boom om onder te zitten, dan zul je vast een parasol kopen om lekker onder te zitten. Zo’n mooie zweefparasol bijvoorbeeld ziet er ook nog eens prachtig uit.

En het is even een werkje, maar om je planten in potten een hittegolf te laten overleven, zet je ze allemaal even tijdelijk bij elkaar in de schaduw. Maakt het gelijk makkelijker om ze allemaal in een keer water te geven. En heb je geen schaduwrijk plekje, probeer er dan iets van een parasol boven te zetten.

Je planten water geven

Water is onmisbaar dezer dagen. Zet een grote kan water met wat citroenschijfjes in je ijskast en tap er voor jezelf flink op los. En vergeet je planten dus niet. Hieronder wat tips voor het water geven:

  • Wanneer? In de avond of de vroege ochtend.
  • Hoe? Om water te sparen sproei je direct op de aarde water en niet op de planten zelf.
  • Hoeveel? Normaal geef je liever af en toe veel i.p.v. elke dag een beetje. Maar met dit weer is het natuurlijk wel zaak om elke dag even wat te geven. Zeker de planten die in potten staan. Die soms wel 2x op een warme dag! En geef ook meer dan je normaal doet.
  • Let op! Vooral jonge planten hebben extra aandacht nodig. Die zijn nog niet diep geworteld en zullen het sneller begeven met deze hitte.

Als je weet dat er warme dagen komen, maai het gras dan ook niet te kort. Dat beschermt het een beetje. En kleurt het toch geel en wordt het dor? Dat betekent dat niet dat het dood is! Onder de grond leeft het nog en met een frisse regenbui zie je snel het eerste groen weer doorbreken. Gras hoef je dus ook niet elke dag water te geven met heet weer.

Kies warmte-bestendige planten

Met de verwachting dat het in de toekomst alleen maar vaker warmer zal worden, is het natuurlijk wel zo slim om die soorten aan te planten die wat beter tegen langere warmere periodes kunnen. Denk aan lavendel, phlomis, of ijzerhard. Kijk voor een lange lijst van deze planten eens op de website van De tuinen van Appeltern.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photo water by Markus Spiske Photo en summer Photo by Dakota Roos on Unsplash