Zwemmen in je eigen achtertuin

De zomers worden warmer en warmer. Weet je nog vorig jaar? Dagen achter elkaar temperaturen van meer dan 35 graden! Ik kan het me nog goed herinneren, het was gewoon echt afzien en er komt niets uit je handen. De kans dat het dit jaar en de komende jaren net zo zal zijn, is groot. Zorg dat je voorbereid bent op warme zomers. Met de juiste planten én verkoeling voor jezelf ben je voorbereid op de komende zomer. Een zwembad kopen voor in je eigen tuin is daarbij een van de leukere opties.

Warme zomer op komst

Veel drinken, in de schaduw zitten én een plons in je eigen zwembad nemen. Dan hou je het wel even uit in een warme zomer. Daarvoor hoef je echt geen landgoed te bezitten. Er zijn allerlei soorten zwembaden die passen in je achtertuin. Van een super makkelijk opblaasbaar zwembad met filter die je wat langer neerzet tot een eenvoudig opzetbadje die je maar een paar dagen gebruikt. Voor ieder budget en elke tuin is er wel een passende pool te vinden.

Even in Frankrijk ….

Zelf hadden wij onderstaand opzetzwembad met pomp. Wat hebben mijn kinderen daarvan genoten! Ook ik heb mij daar wel eens – dobberend op een luchtbedje en met mijn ogen dicht – in Frankrijk gewaand.

En wanneer ik deze foto van een paar jaar geleden weer zie, was het toch zo leuk zo’n zwembad te hebben en is het jammer dat alles weer zo snel voorbij gaat…… Vriendjes die volop komen spelen en zwemmen en die na het zwemmen met zijn allen gaan opdrogen in de warme kas. Gelukkig hebben we de herinneringen nog 🙂

Kleine moeite, veel plezier

Dankzij chloortabletten, het regelmatig met een (zachte) borstel even langs de randen gaan, vuil (blaadjes en insecten) er dagelijks uitvissen én er elke avond aan eind van de dag een oude trampolinehoes over heen spannen, blijft het water verbazingwekkend lang goed. Ja, je moet er dus wel wat moeite voor doen natuurlijk. Maar het is leuk werk, poolmaster in Nederland. Doe je dat niet dan is het water binnen no-time smoezelig en is het weinig aantrekkelijk om in te gaan. Dus niet vergeten:

  • Gebruik chloortabletten
  • Haal blaadjes en vuil er elke dag uit met een netje
  • Dek het zwembad ’s avonds af met een zeil
  • Veeg af en toe bodem en randen met een zachte borstel schoon

Na elk seizoen braken we het geheel zo weer af. Even goed laten drogen, in de schuur netjes wegleggen en voila, klaar voor het volgende jaar. We hebben ons bad een jaar of vier gebruikt. De kids werden groter en gingen liever verderop met vriendjes naar de waterkant. Via marktplaats hebben wij er nog iemand anders blij mee gemaakt.

Vergeet op warme dagen ook je planten niet

Dat zomers warmer en warmer worden betekent ook dat je beter kunt kiezen voor planten die goed tegen warmte en droogte kunnen. Veel groen in de tuin wordt namelijk echt niet blij van extreme hitte en veel droogte. Mooie hortensia’s verbranden en vragen continu om water en gras kleurt zo geel en wordt zo dor dat het haast pijn aan je voeten doet als je er overheen loopt met blote voeten.

Rozemarijn-struik-tuinblog

Eerder schreef ik daarover al eens een tuinblog . Met de verwachting dat het in de toekomst alleen maar vaker warmer zal worden, is het dus slim om soorten te planten die beter tegen langere en warmere periodes kunnen. Denk aan lavendel, rozemarijn, phlomis, of ijzerhard. Kijk voor een uitgebreidere lijst van deze “zomerse” planten eens op de website van De tuinen van Appeltern.

Kies de juiste beplanting en dan geniet je straks behalve van verkoeling ook nog eens van een mooi uitzicht vanuit je zwembad.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photo thermometer Jarosław Kwoczała / Unsplash

Redactie Tuinblogger