Rabarber : sierraad in je moestuin

Ja hij is er weer. De rabarber. En hoe! Al weer 4 jaar staat deze vaste plant in mijn moestuin en elk jaar weer wordt hij mooier en groter. Hij bedekt met zijn grote bladeren al snel 1m2 in je tuin en ziet er gewoon prachtig uit. Van de stelen maak je  – met suiker en kaneel erbij – echt de lekkerste (en gezonste!) dingen.

Bloem gespot!

Verrasing. Dit is wat ik van de week zag:

Huh? Er ontwikkelt zich een bloem. Nog niet eerder gezien. Wat een mooie grote volle knop, wel 10 cm groot. Overal lees ik dat je deze eruit moet halen omdat het de groei van de stelen remt. Maar aangezien er stelen genoeg aan zitten en ik gewoon heel benieuwd ben naar de bloem, laat ik hem gaan. Ik post een update als hij uit is!

rabarber-tuinblogger

Update mei : de bloem is schitterend geworden.

 Verzorging

rabarber-winternet

Tijdens het groeiseizoen gooi ik er regelmatig een handje mest onder. In de herfst als de bladeren slap worden vouw ik die over de plant heen. Ik zet een rondje kippengaas er omheen vast met wat stokjes en gooi er tot slot nog wat losse bladeren over heen. Zo komt de rabarber super de winter door.

In het voorjaar wanneer ik het eerste groen door de laag bladeren heen zie komen, haal ik alles eraf. De plant heeft dan al een flinke voorsprong omdat de grond onder het bladerdek best warm was.

Zo oogst en gebruik je rabarber

Vanaf april kan je dan de stengels gaan oogsten. Dit doe je door een stengel met blad en al onderaan een kwartslag te draaien. Niet knippen, dan gaat de plant rotten. De bladeren van de rabarberplant zijn giftig dus die snijd je eraf. Ik leg deze grote bladeren her en der in de moestuin op plekken waar ik geen onkruid wil. Het grote blad dekt de grond (tijdelijk) even mooi af.

Na de langste dag pluk ik geen stelen meer van de plant. Er zit dan een te hoog oxaalzuur in (wat het ook moge zijn, maar gezond is het niet). Laat altijd een paar stengels staan zodat de plant ook zelf nog wat reserve heeft. In ons geval geen punt. Ik pluk regelmatig een stengel of 6 (meer heb ik per keer niet nodig) en dan staan er nog minimaal 30.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wij plukken altijd voor direct gebruik. Meestal de combinatie appel-rabarbermoes voor bij het avondeten. Kun je ze niet gelijk verwerken?Bewaar ze dan in de koelkast. Ze blijven een paar dagen goed.

Appel-rabarbermoes

Zoals vele kinderen zijn ook die van mij niet dol op groente, maar deze moes gaat er goed in, dus dat maken we in het groeiseizoen zeker eens per week. Ik was de stengels, schil de appels, snijd alles in kleine stukjes en doe het in een pan. Suiker en kaneel erbij en dan op een zacht vuurtje even koken. Daarna haal ik de staafmixer er nog even doorheen en voila: klaar is de gezonde bijhap. Ook lekker in combinatie met kwark of yoghurt.

Frisse tuingroet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.