Een gazon voor makkelijke tuiniers

Er gaat natuurlijk niets boven een echte levende grasmat. Een strak gemaaid gazon of juist een wat lossere weide, voor ieders smaak is er wat. Maar soms kan ook een kunstgras gazon een uitkomst zijn. Als je bijvoorbeeld een heel klein tuintje hebt, als je kind allergisch is, als je een altijd strak klein hockeyveldje in je tuin wilt of gewoon als je een makkelijke tuinier bent en niet veel zin hebt om onderhoud aan je gazon uit te voeren. Tegenwoordig is kunstgras is veelzijdiger en mooier dan je denkt.

Een mooie grasmat vraagt meer dan alleen maaien

Een echte strak gazon krijg je niet zomaar. Daar zit veel werk in. Heel veel werk. En dat gaat verder dan alleen wat maaien. Mesten, kalken, verticuteren, nog eens mesten, kantjes maaien of steken (dat maakt je grasmat pas echt strak), onkruid eruit steken, sproeien, ontmossen en ga maar door. Ik moet heel eerlijk zeggen, zeker als je een grotere tuin hebt, is dat geen doen. Wij houden daarom direct achter het huis het gras wel zo mooi en strak mogelijk, maar daar buiten maaien wij in het voorjaar een paar stukken niet. Mooi én praktisch. Al moet ik wel heel eerlijk toegeven, aan het eind van de zomer is ook het wegmaaien van het dan ontstane hoge gras wel weer een aardig klusje. Je kan hier dan wel mooi hooi voor je huisdier van maken, dat is dan weer wel leuk.

hooi-zelf-maken

De voordelen van kunstgras

Ik wil maar zeggen: werk is er dus eigenlijk altijd. Wil je dat echt een stuk minder dan kan kunstgras best een oplossing zijn. En hoe warm en droog het ook wordt in de toekomst, met kunstgras heb je ook niet langer last van gele en droge plekken. Je tuin ziet er het hele jaar door fris en groen uit.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Een groen tuin het hele jaar door (kleurvast / UV bestendig)
  • Voor elke gebruik een juiste soort
  • Veilig voor kinderen en huisdieren
  • Weinig onderhoud (af en toe borstelen met bezem)
  • Weerbestendig
  • Goed schoon te houden
  • Vocht zakt goed in de grond (evt, drainage als ondergrond zelf te dicht is)
  • Levensduur wel 10 tot 15 jaar!
  • Milieuvriendelijk (minder sproeien!)

Wil je een kunstgras gazon aanschaffen? Kijk goed waarvoor het geschikt moet zijn. Van elk soort kunstgras wordt aangegeven onder welke categorie deze valt en welke specifieke eigenschappen en kwaliteitskenmerken die soort heeft. Behalve dat het er mooi uit moet zien, is het wel belangrijk dat je op de gebruiksklasse let. Voor een voetbalveldje is natuurlijk wat stevigers nodig dan op je balkon.

Vraag het de expert

Twijfel je wat in jouw geval het beste is? Bij grasexpert.com hebben ze online een kunstgraszoeker staan waarmee je aan de hand van een viertal simpele vragen snel het juiste kunstgras vindt.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger