Zagen en snoeien: tuinieren als anti-stressmiddel

Rare tijden zijn het. Thuis werken, thuis onderwijs geven, geen vrienden zien en weinig uit huis komen. Ik heb er, net als velen met mij, wel een beetje genoeg van. Het mag wel weer ‘normaal’ worden. Maar dat zal nog wel even duren. Gelukkig kunnen wij in de directe omgeving van ons huis volop naar buiten. De natuur ligt hier letterlijk in de achtertuin. Superdeluxe, dat realiseer ik mij. Maar toch, het blijft anders dan anders. Met mij ervaren velen ook stress en onzekerheid door deze coronacrisis. Hoe ga jij daar mee om? Mij helpt vooral in de tuin bezig zijn. Snoeien en zagen. Het goede zaaggereedschap van Fiskars hielp mij er de afgelopen week bij.

Tuinieren als natuurlijk anti-stress middel

Ook vóór de coronacrisis gold dat buiten zijn voor mij de meest ontspannende bezigheid is om te doen. Daar kan geen goede wijn of Netflix serie tegenop. Ik denk dat de meeste mensen van een beetje buiten werken in de tuin gelukkiger zouden worden. Het ligt namelijk zo dicht bij onze oorsprong. Goed voor je lijf én goed voor je hoofd. Er is weinig afleiding als je in je tuin bezig bent en terwijl je wat aanrommelt, komt je hoofd echt tot rust.

Tuinieren als een natuurlijk anti-stress middel dus. Mits je de lat niet te hoog legt natuurlijk, dan krijg je daar weer stress van ? Het gaat om het bezig zijn op zichzelf. Dus handen in de aarde, beetje schoffelen, wat onkruid wieden, stekken, zaaien, water geven, beetje mest erbij en wat snoeien en zagen. En vooral dat laatste werk is fijn.

Tuinieren gaat niet om het creëren van het perfecte ‘Pinterest-tuinplaatje’ of om je tuin net zo te krijgen als die van de buurvrouw. Het gaat om het bezig zijn op zichzelf.

Snoeien en zagen geeft voldoening

Als je gaat snoeien of zagen zie je gelijk resultaat en dat geeft extra voldoening. Afhankelijk van wat je wilt snoeien, zoek je even op wanneer je dat het best kan doen. In grote lijnen voer je een sterke snoei uit in het voor- of najaar. Ik ging nu aan de slag omdat ik juist de vorm in vol blad wilde zien om zo beter te kunnen bepalen wat weg moest.

Het werk is met deze grote struiken net groot genoeg om zelf goed te doen. Mocht het nodig zijn dat we grote bomen rooien dan vraag ik natuurlijk de hulp van een expert.

Goed Fiskars gereedschap halve werk

Wanneer je ook snoeit, gebruik altijd goed gereedschap. Ga niet met bot en verroest oud spul aan de slag. Dat levert frustratie én onscherpe zaagsnedes op. Daar houden bomen en struiken helemaal niet van. Niets fijner dan scherp en schoon snoei- en zaag gereedschap dus.

En komt dat even goed uit: als Tuinblogger mocht ik van Fiskars gereedschap uit proberen. Het uitpakken op zich was al een feestje. Wat een mooi spul! Bijna zonde om te gebruiken, maar dat hebben we natuurlijk wel gedaan. In het ‘ruwe’ deel van onze tuin, ons ‘bos’ zeg maar. En dat ging met alle zagen super. Het is mooi wat grover werk dat niet snel fout kan gaan. Ik snoeide vooral ‘op zicht’. De takken hingen gewoon in de weg.

Handzaag, beugelzaag en telescoopzaag

  • Het gereedschap van Fiskars is niet alleen mooi om te zien, maar ook kwalitatief goed. Gemaakt van roestvrij staal en hard kunststof. De zaagtanden glimmen je tegemoet! Bij de kleine handzaag is het ontzettend makkelijk dat je deze na gebruik eenvoudig weer in het handvat kan schuiven waardoor het zaagblad gelijk beschermd is. Met het haakje is het dan vervolgens eenvoudig in je schuur op te hangen.
  • De grote beugelzaag is voor het zwaardere werk en goed hanteerbaar want licht in gewicht. Ook deze zaag is makkelijk open te klikken om indien nodig het zaagblad te vervangen of zelfs aan te spannen.
  • Het hoge zaagwerk ging tenslotte ook goed met de telescoopzaag die ik van Fiskars mocht uitproberen. Ook deze zaag was weer voorzien van een makkelijk kliksysteem om de losse gekromde zaag in te doen. De steel die ik kreeg was uit te schuiven tot maar liefst 4 meter hoog. Ze hebben er een die nog verder kan komen. Dat scheelt een hoop gewiebel op een trap.

Zaag bij dikkere takken je eerst een inkeping in de onderkant zodat de tak niet scheurt. Dan van de andere kant de rest eraf zagen. Ik hou daarbij de stelregel aan dat er qua lengte net zoveel van de tak op de boom moet blijven zitten als de dikte van de tak.

Dus wat je ook zaagt of snoeit, of het nu knotwilgen, dakplatanen of zoals vandaag gewoon wilde takken zijn, het is mooi werk. Zeker met het goede tuingereedschap van het Finse Fiskars worden deze klussen een heus feestje. Bovendien helpt het je ook nog eens wat stress van het dagelijkse leven kwijt te raken. Wat wil je nog meer 🙂 ?

Zaagze!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger