Sfeer met een houten plantenbak

In deze tuinblog lees je hoe je met mooie plantenbak je tuin of je balkon snel een fijnere groene sfeer kan geven. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter zijn er mogelijkheden om er iets moois van te maken.

Onderhoudsvrije ‘tuin’

Veel mensen willen een ‘onderhoudsvrije’ tuin. Hoewel dat ook met de juiste vaste planten goed te realiseren is, wordt er best vaak voor (te) veel verharding gekozen. Op de facebooksite van ‘stopdeverstening’ zie je volop ‘stenige’ voorbeelden voorbij komen. Leuk om te zien, maar zonder planten is het eigenlijk geen ‘tuin’ te noemen. Niemand wordt vrolijk van alleen maar steen. Bovendien heb je met alleen maar bestrating in je tuin geheid meer last van warmte in de zomer en wateroverlast in de herfst.

Plantenbakken van hout

Ga dus voor mooie plantenbakken en haal de natuur dichterbij. Als je kiest voor een houten plantenbak geeft dat in een stenige omgeving gelijk een veel warmere sfeer. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en ook op een balkon of terras kan een houten bloembak het snel een stuk gezelliger maken.  

Beplanting van je houten bloembak

Zeg je ‘bloembak’, dan denken mensen snel aan een zomerse beplanting van eenjarige als geraniums, petunia’s of lobelia’s. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Nu de winter eraan komt, hoeft de bak dan ook echt niet perse naar binnen. Je kan er voor kiezen een winterse bak te maken met vaste planten, grassen of een klein struikje. Afhankelijk van de maat kun je de mooiste combinaties maken of zelfs kiezen voor één boom(pje).

Kerst voor de deur

Wil je de kerst, die dit jaar door corona toch anders gaat worden dan anders, nu al in het vizier krijgen: een klein kerstboompje met wat bergthee-plantjes eronder in een houten bak bij de voordeur doet het natuurlijk altijd goed. Bergthee is wintergroen, heeft een prachtig verkleurend blad en van die prachtige rode bessen. Een andere mooie rood en groen combinatie voor in je bloembak is bijvoorbeeld klimop (hedera) en roze/rode heide.

Sint 2020Sint 2020

Witte wintercombinaties

Wil je een strakkere beplanting? Maak dan ook eens een mooie witte winterse bak met klimop, witte cyclamen, zilverstruikjes (Calocephalus brownii) en doe er afhankelijk van de ruimte nog een Parelbes (Pernettya mucronata) met prachtige witte bessen bij. Leef je uit!

Onderhoud

Hout is een natuurproduct dat in weer en wind wel zal verweren. Het kan tegen water als het maar de kans krijgt om weer op te drogen. Zet je houten plantenbak dus als het even kan op een zonnig plekje. Verven is niet aan te raden. Dat gaat snel bladderen. Beitsen of impregneren is beter. Je behoudt dan ook de uitstraling die de houten bak juist zo mooi maakt.

Vullen die plantenbakken!

Zeker als je nu meer thuis zit, is het toch echt fijner om meer groen om je heen te hebben. En ook juist nu zou je klein beetje tuinwerk niet als last, maar als lust moeten zien. Het is goed voor je! Naar buiten dus, inademen die frisse lucht en vullen die bakken😊.

Sint 2020Sint 2020
Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger