In een kleine tuin of op je balkon is kunstgras een mooi alternatief

Gemak dient de mens en niet voor niets is kunstgras populairder dan ooit. Zo zien we niet alleen dat al jaren meer en meer Nederlanders een kunstkerstboom in huis zetten, ook tref je steeds vaker een tuin met een stuk(je) kunstgras of een nepgras balkon. Ja ook op balkons! Want of je nu een tuin of een balkon hebt, er is voor elke toepassing wel een passend stuk kunstgras te vinden.

Voordelen van kunstgras

Kunstproducten zijn makkelijk in onderhoud, eenvoudig aan te leggen, slijten niet én zijn bovendien inmiddels zover ontwikkeld dat het bijna niet meer van echt te onderscheiden is. Bij bomen kun je het misschien nog aan de net iets té perfecte vorm zien dat het nep is, de naalden zelf lijken inmiddels al levensecht. Kijk maar eens naar buitengewoon kunstgras. Je kiest kleur, hoogte en dikte en kan vaak ook zelfs nog de richting kiezen waarin het gras ‘groeit’. Voor iedere toepassing is er wel een juiste variant. Of je nu een speelgazon zoekt of een klein stukje groen gras op je balkon wilt hebben.

Juist voor een kleine tuin of balkon!

En juist als je een balkon of een kleinere tuin hebt, is nepgras helemaal een praktische oplossing. Echt gras in een kleine tuin snap ik sowieso niet zo goed. Een gazon moet toch ook een beetje ‘gazonmaat’ hebben? 3×3 is nauwelijks een grasveld te noemen? Bovendien wordt het – als er veel op wordt gelopen – snel lelijk en is het onderhoud lastig. En zeker als je in je kleine tuin ook nog eens veel schaduw hebt, is het vragen om mos. Er zijn in dat geval veel mooiere oplossingen voor een kleinere tuin. Denk aan gravel met planten, split rondom mooie schaduwborders of dus een stukje kunstgras.

Voordelen van kunstgras

Behalve dat kunstgras bijna niet meer van echt gras te onderscheiden is, is het onderhoud zoals gezegd best simpel. Je hoeft niet te maaien, geen kantjes te steken en geen mest of kalk op te brengen. En er zijn nog andere voordelen. Met nepgras heb geen last van molshopen of ander ongedierte en hooikoorts-patiënten kunnen ook lekker buiten zitten! Modderpoelen, kale plekken, gaten en continu onkruid in je gras zijn trouwens ook verleden tijd.

Eenvoudig neer te leggen

Kunstgras kan op vrijwel elke ondergrond worden aangelegd. De kunstgras stroken leg je zo neer op je balkon of terras. Je kan het dan vastlijmen of tapen. Et voila! Je geniet meteen van weelderig kunstgras. De ondergrond moet wel vlak zijn en zorg ook voor voldoende waterafvoer (drainage).

Vogels vliegen wel verder …

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Vogels zullen je grasmat mijden om wormen en andere beestjes te zoeken, dus ter compensatie in je tuin wel extra voerhuisjes ophangen dan maar. Het is ook wat duurder in aanschaf en minder mileuvriendelijk dan echt gras.

Bovenal is het een persoonlijke keus wat jij mooi vindt én wat in jouw tuin- of balkonsituatie het beste past.

Makkelijke groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photo’s lawn by Petar Tonchev en Rémi Müller