Hoe ziet jouw balkon eruit?

Onlangs is het Terras- en balkon onderzoek 2018 van Mooiwatplantendoen.nl
gehouden. Het werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon in opdracht van Bloemenbureau Holland.

Allerlei zaken zijn onderzocht, van de tijd die men aan zijn balkon besteed tot waar iedereen zijn planten koopt.

Maar ook wat de verschillen zijn per grote stad:

 

Amsterdam: de groenste balkon- en (dak)terrasstad van Nederland

Amsterdammers hebben, vergeleken met grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27%). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit om deze ‘zomerklaar’ te maken. En hoe beoordelen ze hun balkon en/of (dak)terras? Gemiddeld met een 7.

Utrecht: tevreden over hun ‘groen’

Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon, zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden. Ze zijn gemiddeld 47 euro en 0.9 uur per week kwijt aan hun (dak)terras of balkon.

Den Haag: minste balkons, meeste tijd kwijt

In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, namelijk één uur en 20 minuten per week – ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55% van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan, bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91%. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53%) en geven het gemiddeld een 6,8.Rotterdam: geen groene vingers

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun ‘buiten’ te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51%) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

 

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger