Kunstboom en kunstgras, wat kies jij?

Gemak dient de mens. Uit onderzoek van een bekende dhz-keten blijkt dat maar liefst 45% van de Nederlanders dit jaar een kunstkerstboom in huis plaatst. Daarmee wint de kunstboom het van de traditionele naaldboom die bij 39% van de Nederlanders in de woonkamer staat. De kunstkerstboom is dit jaar dus populairder dan de klassieke naaldboom. Maar dat niet alleen. Ook kunstgras wint aan populariteit. De trend van gemak onder de loep.

Want tja gemak, wie gaat er niet voor. Ook als het gaat om de grasmat in de tuin lijkt het neerleggen van een stukje kunstgras aan populariteit te winnen. Zelf zal ik altijd voor een echte grasmat én echte kerstboom gaan (mét slee ervoor :), maar het is natuurlijk niet helemaal voor niets dat meer en meer mensen wel voor een kunstversie kiezen.

Het is namelijk makkelijk in onderhoud en bovendien zijn kunstproducten inmiddels zo ontwikkeld dat het tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden is. Bij bomen kun je echt alleen aan de perfecte vorm zien dat het nep is, de naalden zelf levensecht. En kijk ook maar eens naar buitengewoon kunstgras. Van een afstand gewoon echt. Je kiest kleur, hoogte en dikte en kan vaak ook zelfs nog de richting kiezen waarin het gras ‘groeit’. Voor iedere toepassing is er wel een juiste variant. Of je nu een speelgazon zoekt of een klein stukje groen gras op je balkon wilt hebben.

Kunstgras voor kleine oppervlakten

Zeker als je een kleinere tuin hebt, is het een hele praktische oplossing. Echt gras in een kleine tuin snap ik sowieso niet zo goed. Een gazon moet naar mijn mening toch ook echt een beetje ‘gazonmaat’ hebben. Niet perse een voetbalveld, maar 3×3 is toch geen grasveld? Bovendien wordt het – als er veel op wordt gelopen – snel lelijk en is het onderhoud lastig. Zeker als je in je kleine tuin ook nog eens veel schaduw hebt, is het vragen om mos en wordt het sowieso snel een lelijk geheel. Er zijn dan zoveel andere mooie oplossingen voor een kleinere tuin. Denk aan gravel, split of inderdaad ook een stukje kunstgras.

Waterdoorlatend

Nooit je kleine tuin helemaal bestraten natuurlijk, want je moet wel een water- en hitte bestendige tuin hebben. Het water moet goed weg kunnen en dat lukt behalve met echt gras ook met halfverharding of met een stuk kunstgras.

Voordelen van kunstgras

Behalve dat kunstgras bijna niet meer van echt gras te onderscheiden is en het onderhoud lekker simpel is, zijn er nog andere voordelen. Kunstgras kan op vrijwel elke ondergrond worden aangelegd, je hebt geen last meer van molshopen of ander ongedierte en ook hooikoortspatiënten kunnen lekker buiten zitten! En modderpoelen, gaten en continu onkruid in je gras zijn ook verleden tijd.

Vogels vliegen wel verder …

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Vogels zullen je grasmat mijden om wormen en andere beestjes te zoeken, dus ter compensatie wel extra voerhuisjes ophangen dan maar. Het is ook wat duurder in aanschaf, minder mileuvriendelijk dan echt gras en als je al te fel een potje voetbalt, kan een sliding best brandplekken veroorzaken.

Bovenal is het een persoonlijke keus wat jij mooi vindt én wat in jouw tuinsituatie het beste past.

Makkelijke groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photo’s lawn by Petar Tonchev en Rémi Müller

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.